ЕК даде Великобритания на съд. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предаде днес Великобритания на Съда на ЕС заради неспазване на европейските защити срещу измами със социалните фондове.

Причината за наказателната мярка е, че властите в Лондон не са успели да приложат правилно проверките за онези граждани от ЕС, които отговарят на критериите за постоянен жител. Именно тази категория имигранти могат да се възползват от социалните фондове в приемащата държава и на основата на този критерий се определя кога се извършват измами, наричани "социален туризъм".

Вместо да спазва европейските правила за проверка, Великобритания прилага свои критерии, обхванати от стандарта "право на пребиваване". Така много европейци, които са се заселили на Острова, не могат да получат социални услуги, осигурени от европейското законодателство, например детски надбавки.

Комисията отбелязва, че правилата, приети през 2009 година, ясно посочват кои европейци попадат в категорията на постоянно пребиваващи в приемащата държава. Спазването на установените критерии е гаранция за избягването на измами, се посочва в съобщението. Допълва се, че Великобритания едностранно е въвела критерия "право на престой", който се получава автоматично на британските граждани, но поставя допълнителни условия за заселване на останалите граждани на ЕС, което е определено като дискриминация.

Още по темата

През 2011 г. ЕК поиска Великобритания да прекрати тези дискриминационни действия, но мерки не бяха взети, в резултат на което бяха получени жалби, се посочва в съобщението. Комисията уточнява, че правото на свободно движение в ЕС позволява държавите от Общността да ограничават достъпа до социалните си системи за чужденци, но не и когато те работят в приемащата държава и когато са постоянно заселени там.

По информация, получена в Европейската комисия от британските власти, десетки хиляди граждани на ЕС, които живеят във Великобритания законно, са получили отказ от достъп до социални услуги, на които имат право. Това съобщи междувременно на пресконференция говорителят на комисията Джонатан Тод, след като днес ЕК предаде Великобритания на Съда на ЕС Великобритания.

За периода 2009-2011 година британските власти съобщават, че са получили 42 810 молби за достъп до социални услуги на основата на получен статут за постоянно местожителство, но са отказали 46 процента от тях на основата на проверките по националните критерии. Според британските правила, чужденците могат да живеят значителен брой години на Острова, без да получат правото на постоянно пребиваване, а същевременно тези хора работят и биха получили право на постоянен престой в страната, ако Лондон спазваше европейските правила, уточни говорителят.

Не можем да прилагаме за Великобритания отделни правила, различни от рамката, установена за останалите държави в ЕС, особено след като тази рамка вече бе утвърдена единодушно от всички страни в Общността, посочи Тод. В отговор на въпрос дали британци се възползват от социални услуги в други държави от ЕС, където пребивават, той посочи, че изглежда го правят, след като не са се оплаквали, че са били лишени от такива права. Тод потвърди, че неотдавна комисията е получила писма от властите в Холандия, Великобритания, Австрия и Германия, които настояват за преразглеждане на европейските правила за достъп до социалните фондове от т. нар. социални туристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase