Снимка: БТА

Европейският парламент ще обсъди днес доклад за нормите за свободата на медиите в Европа. Това се посочва в програмата за пленарната сесия на ЕП, която започва днес в Страсбург.

Докладът е изготвен от парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, пише БТА. В проекта на документа държавите от ЕС са призовани да разработят или подкрепят механизми, които да пречат на заплахите за свободата на медиите, като например опитите за неправомерно и политическо влияние, и за налагане на "партизански контрол" и цензура върху медиите. Препоръчва се предприемането на мерки срещу намаляването или неправомерното ограничаване на свободата и независимостта на средствата за масова информация в служба на частни или политически интереси, или за финансова заплаха на обществените радио- и телевизионни оператори. Парламентът днес ще обсъди и темата за енергетиката, която ще бъде част от дневния ред и на Европейския съвет в сряда.

Предвижда се евродепутатите да гласуват доклади за енергията от възобновяеми източници на европейския вътрешен енергиен пазар, както и за търсенето, проучването и добива на нефт и газ в морски райони. Следобед ЕП ще обсъди правата на жените в държавите от Балканския полуостров, които са в процес на присъединяване към ЕС.

Утре ЕП ще разисква втората тема от предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС - за данъчните измами. Очаква се евродепутатите да призоват за активни действия срещу тези измами, като приканят държавите от Общността да засилят борбата с данъчните убежища и да подобрят събирането на данъци. Предвижда се ЕП да гласува резолюция за предприемането на единни действия за намаляването на половина на пропастта от един трилион евро несъбрани данъци до 2020 година.

Също утре предстои дебат за банковия надзор в ЕС, като се очаква подкрепа за правомощията на Европейската централна банка в ролята й на надзорен орган. ЕП ще обсъди също целите и ценностите, които очаква да бъдат застъпени в предстоящите преговори за трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ. Очаква се споразумението да доведе до увеличение на икономическия растеж на ЕС с 0,5 процента.

Предвижда се евродепутатите да приемат позиция за датите на изборите за Европейски парламент догодина. Предложението е гласуването да бъде между 22 и 25 май, вместо между 5 и 8 юни 2014 година. Предлаганата промяна цели осигуряването на повече време след изборите за определянето на председател на Европейската комисия през юли догодина.

В сряда се предвижда ЕП да гласува законодателни текстове в защита на жертвите на насилие. Една от целите е засегнатите от насилие да имат еднаква защита навсякъде в ЕС, независимо къде са пострадали.

Според програмата на сесията ще бъде обсъдена препоръка решенията за разширяване на ЕС с Македония и с Босна и Херцеговина да продължат да се основават на отделния напредък на кандидатстващите страни. По повод на Босна и Херцеговина се отчита, че държавата продължава да изостава, съобразно последния доклад на Европейската комисия. Отбелязва се, че местният политически елит няма виждане за посоката, в която да се движи страната, а действащите институции на федерално и местно ниво са непълноценни, като се отчитат високи равнища на корупция. По повод на Македония се очаква ЕП да препоръча преговорите за присъединяването на страната към ЕС да започнат "преди юли".

Според предварителния текст на резолюцията, чието гласуване предстои утре, началото на преговорите може да донесе промяна в статуквото. Подчертава се, че въпросът за името на държавата трябва да бъде разрешен възможно най-скоро и че всички политически партии трябва да се отнасят с уважение към националния парламент като ключова демократична институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase