Снимка: БТА

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че смята, че 1 януари 2019 г. представлява "доста реалистична цел" за приемане на единната европейска валута, след като властите в Букурещ се отказаха от първоначално обявения срок до 2015 г., съобщи Медиафакс.

"Има два варианта: или следваме полския модел, който казва, че няма да определяме годината, а приоритетите и ще се опитаме да стигнем възможно най-бързо, или вървим по модела, който имаха и други страни, включително и Румъния - ние бяхме определили 2015 г., не я спазихме и тогава в известна степен има загуба на доверие", заяви Понта.

Той добави, че не знае дали датата 1 януари 2019 г. ще бъде обявена в официален документ, пише БТА. Румънското правителство изпрати миналата седмица на Европейската комисия програмата си за конвергенция за периода 2013-2016 г., като за първи път в нея липсваше дата, определена като цел за присъединяване към еврозоната.

В началото на годината премиерът Понта заяви, че влизанетона Румъния в еврозоната през 2015 г. вече не е "достоверна цел", но подчерта, че задачата не трябва да бъде изоставяна и определи хоризонта за финализирането на този процес около 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase