Няма да има решение за разширяване на Шенген на утрешното заседание на Съвета на ЕС. Снимка: архив, Булфото

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който ще заседава утре в Люксембург, ще обсъди, но няма да вземе решение по въпроса за разширяването на Шенген. Това съобщиха източници от Съвета, пожелали анонимност, предаде БТА.

По техните думи, за да бъде взето такова решение, то трябва да бъде подкрепено единодушно от всички участващи в заседанието министри. Засега три държави се противопоставят на разширяването на пространството с България и Румъния, добави източникът, без да пожелае да уточни кои са тези държави освен Холандия.

Още по темата

По неговите думи последните политически промени в ЕС (изборите в Холандия и събитията в Румъния) са повлияли за блокирането на процеса по разширяването на Шенген. Според него няма график за разширяването на пространството, макар всички да отчитат, че България и Румъния са изпълнили необходимите критерии.

Издаваният в Брюксел вестник "Юръпиън войс" съобщи миналата седмица, че въпросът с разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, залегнал в програмата на предстоящото заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде отложен за февруари догодина.

Според публикацията това поредно отлагане на решението за разширяване на зоната е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

БТА посочва още, че сред останалите точки от дневния ред на заседанието утре е обсъждането на мерки срещу тероризма на фона на атентата в Бургас и предотвратеното покушение в Кипър това лято. Ще бъде разгледано писмо на шест държави от ЕС, поискали наскоро отмяната на безвизовия режим за страните от Западните Балкани. Според представителя на Съвета не се очаква взимането на решение, но по принцип съществува механизъм за временно замразяване на този режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase