Антонио Лопес-Истурис. Снимка: архив, Reuters

Проблемите с присъединяването на България към Шенген са чисто процедурни, заяви за БТА генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис.

"В момента ние, в ЕНП, правим всичко необходимо, за да преодолеем скептицизма на някои от страните членки, чиято позиция създава чисто процедурни пречки пред присъединяването на България към Шенгенското пространство. В края на краищата разширяването на Шенген отговаря на нашата стратегия за по-голяма интеграция на страните членки на ЕС - и в политически, и в икономически аспект", подчерта Антонио Лопес-Истурис.

"Ние говорим за "повече Европа", а това означа - поне според мен, повече работа. Повече работа и за младите. Говорим за достойнство чрез достоен труд. Това е един от най-важните проблеми в момента. Осигуряването на достойна работа ще осигури подкрепата и на обществата в отделните страни за идеята за по-висока степен на интеграция", посочи той.

Още по темата

Антонио Лопес-Истурис е единственият кандидат за поста генерален секретар на ЕНП, който се очаква да бъде избран днес от делегатите на конгреса на ЕНП, и на практика е без конкуренция. Той е и сред личностите, които се споменават като най-вероятни кандидати за поста председател на партията след края на новия тригодишен мандат на сегашния й лидер Вилфрид Мартенс.

Междувременно издаваният в Брюксел вестник "Юръпиън войс" съобщи, че въпросът с разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, залегнал в програмата на предстоящото следващата седмица заседание в Люксембург на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде отложен за февруари догодина.

Според публикацията това поредно отлагане на решението за разширяване на зоната е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

Изданието отбелязва, че все още Холандия е управлявана от временно правителство след състоялите се преди месец избори и то не желае да поема ангажименти за приемането на двете страни в пространството, свободно от гранични проверки.

Според вестника "все още няколко правителства споделят опасенията на холандците по повод върховенството на закона в Румъния".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase