Онлайн сексуалната експлоатация продължава да бъде проблем. Виждаме ръст на такива сигнали през първите 3 месеца от годината на горещата и консултативната ни линия. Обаждат ни се родители и тийнейджъри, които са в ситуация, в която гаджето има интимна снимка или заснело

По думите ѝ, ако до миналата година се преобладавали случаите на онлайн тормоз и сексуална експлоатация, от началото на тази година се наблюдава бум на фишинг атаките и изнудванията.

"Получаваме еднакъв брой запитвания от деца и възрастни как да се справят с фишинг атаките. Често родителите изостават с техническите знания. Контролиращите софтуери са подходящи за деца до 10-11 години", поясни тя.

Василева изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че банковите данни на тийнейджърите могат да бъдат източени, ако използват телефона си за разплащане или използват онлайн банкиране, ако не бъдат внимателни.

Предстои фестивал, организиран от Асоциация "Родители", в Южния парк, който има за цел децата да бъдат физически активни. На място ще бъдат и представители на Центъра за безопасен интернет, които ще покажат на присъстващите как да се пазят от опасностите в интернет.

Коментари Напиши коментар

5

Ташшак

преди 3 месеца

Изиграх такива измамници с много кеф преди няколко месеца. Питах ги къде да пратя парите и демек разбрах къде са :))) После намерих банка на 500км от тях и им казах, че мойта банка работи само с тази и им дадох фалшив код за мъни грам да ходят да си го вземат..... скъсаха ми телефона на другия ден след като са навъртели 1000км бухахахах

4

педагог

преди 3 месеца

На калпави хорица всичко им пречи. *** си е тъпо.

3

Дони

преди 3 месеца

До 2 - Хаха, добре си го написал, съгласен на 100%!