Снимка: БГНЕС

Във връзка с двата случая на заловени мигранти днес на АМ "Тракия" Районна прокуратура-Пловдив проведе брифинг.

До момента е известно, че полицай е превозвал едната група от 31 мигранти в бус, който е спрян за проверка около 8.30 ч. Оказва се, че мъжът е на 23 години от Перник, служител на сектор "Специализирани полицейски сили" към СДВР от около три години. Той е бил облечен с полицейската си униформа и се е легитимирал със служебна карта, с което вероятно е очаквал да му се размине проверката.

Откритите мигранти са мъже на възраст между 20 и 30 години, в добро здравословно състояние, като в момента се разпитват. Те посочили, че са заплатили около 4000 турски лири, което се равнява на около 400 лева на друго лице, за да бъдат превозени през страната. Бежанците са натоварени около Бургас и е трябвало да пътуват до Сърбия, където да бъдат оставени, а от там вероятно да бъдат взети с друг автомобил.

Предстои да бъде повдигнато обвинение на полицейския служител и да бъде поискано неговото задържане за 72 часа, след което да се внесе иск за мярка за неотклонение "задържане под стража". Мъжът е посочил, че съжалява за извършеното, но признава че го е правел и друг път.

Установено е, че полицаят е бил в болничен до 31 декември, като е следвало да започне работа на 6 януари.

Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 хил. лв.

Още по темата
Другият случай отново касае превоз на мигранти, заловени на АМ "Тракия", но около 1 ч. вечерта. Бус е спрян за проверка, която установява в превозното средство наличието на 25 мъже от Афганистан. Шофьорът е разпитан и направил е самопризнания.

По негови думи преди около 2 седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили да превозва през страната бежанци срещу заплащане. Провели са среща на 1 януари, на която се разбират на 3 срещу 4 януари да транспортира мигранти.

Те са натоварени в бус в района на бургаското село "Бенковски". Автомобилът е бил нает от фирма от друго лице. Крайната дестинация на бежанците е била централната част на Европейския съюз през Сърбия. Шофьорът е трябвало да ги остави в района на град Сливница. Двамата турски граждани са му заплатили сумата от 5000 лв. по информация на шофьора, но проверката установява наличието на 4800 лв., които са предадени като доказателство.

Трафикантът предстои да бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа, като се очаква да бъде внесен иск за задържането му под стража.

Общото между двата случая е че мигрантите са натоварени от района на село "Бенковски" и са пътували към едно и също място, но все още не е установено дали наистина случаите са обвързани или става въпрос за съвпадение.

От Районна прокуратура посочват, че делата за 2021 г. за трафик на мигранти са били 20, а за 2022 г.- 53. По всички дела лицата са били осъдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase