Снимка: БГНЕС, архив

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 044 485 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната, съобщиха от Агенция "Митници".

На 07 ноември на митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция.

По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която във фунията на въздуховода на хладилното ремаркето са открити пакети с пачки евро, британски и шотландски паунди с различен номинал.

Общото количество на откритата валута е 174 950 евро, 312 500 британски и 390 шотландски паунда с обща левова равностойност 1 044 485 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково - Териториално отделение - Свиленград.

Водачът – 36 годишен турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase