Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и причинителите на катастрофа със загинал, да получават неотменно ефективна присъда. Такива законови промени подготвя работна група към МВР и Министерство на правосъдието, заяви пред БНТ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени за разглеждане в 48-ото Народно събрание.

"На тези водачи им се отнемат книжките. Когато има основание, им се търси наказателна отговорност, дерегистрират се автомобилите, но нормативната рамка, за съжаление, е такава, че тя не гарантира, че когато се хване един такъв водач, той няма отново да седне зад волана. Това е сериозен порок, който отдавна се опитваме да променим. Сега много често се сключват споразумения и водачите получават присъда, която е наполовина на административното наказание, което не трябва да бъде така", каза Тодоров.

Главният секретар на МВР заяви още, че при установяване на виновно поведение по казуса "Семерджиев", ще има рокади в ръководството на "Пътна полиция". В момента срещу повече от 40 служители на МВР се води дисциплинарно производство за образуване на "полицейски чадър" върху Семерджиев. То се очаква да продължи около два месеца.

"Има служители на ръководно ниво в Пътна полиция - началници групи и началници сектори, които са издавали наказателно постановление на Семерджиев, при положение че в тези случаи той е носил наказателна отговорност. Тази практика е продължавала назад във времето - при проверки да се неглижира нарушението. Стартирани са дисциплинарни производства и където е необходимо, ще понесат съответната дисциплинарна отговорност. Дали ще бъдат уволнени служителите на МВР, зависи от провинението, допуснато от всеки един от тях", каза Тодоров.

От началото на август са заловени над 1400 водача, установени да управляват след употреба на алкохол, над 1250 неправоспособни шофьори и над 700, употребили наркотици.

Има създадена стройна организация за охрана на машините за вота, увери Тодоров. Към момента те се охраняват в склад към жандармерията. От утре започват да бъдат извозвани по съответните направления, отново под контрола на жандармерията.

От утре на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот, която ще продължи до края на изборния ден.

В следствие на операциите срещу търговията с гласове, които се провеждат всеки ден в различни области на страната, до момента са образувани 26 производства нарушаване на изборните права. В рамките на акциите са разкрити и множество престъпления от друг характер, по които са образувани над 250 досъдебни производства.

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 месеца

искали ефективни присъди.... та те с 35 фиша си карат безпроблемно, което за мен означава, че тези с по 35 фиша ще продължават така, но ще има младоци по затворите за 1 трева, особено с тестовете на мвр, може и с беналгин да лежиш... решението е рецидивисти да няма , но полцаите тях не ги закачат, събираемост над 90% и тогава да ми мислят за ефективни

32

Ямуксикли

преди 2 месеца

Ако от МВР го искат наистина браво,иначе за рушветите всички знаем!

31

Анонимен

преди 2 месеца

До ПИЯН НАРКОТИЦИ "Я ТУК СЛОЖЕТЕ ГЛОБА 2000 ЛЕВА ПА ДА ВИДИМ ДЖИГИТИТЕ" - Толкова е глобата, ако откажеш да те тестват и 2 години без книжка. Както виждаш това не помага. Помага единствено това, полиция, прокуратура и съд да бъдат изчистени максимално много от корупцията. Тогава вече ще е различно дори и с този закон и наказания. Сега разни индивиди си знаят, че ако ги спрат няма да стане нищо или ако стане ще платят тук-там и накрая пак няма да стане нищо.