Снимка: БГНЕС, архив

Организирана престъпна група за трафик на мигранти е задържана при мащабна полицейска операция в Ямболско, обяви на извънреден брифинг прокурор Веселин Гангалов, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Сливен.

Членовете на групата, които са от Сливен, са хванати на 18 срещу 19 септември в района на Ямбол в момент на превозване на мигранти към вътрешността на страната. На деветима са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, а спрямо пет от тях са взети мерки за неотклонение за 72 часа и предстои вземане на постоянна мярка за неотклонение.

Претърсени са обитавани от задържаните имоти и са иззети десет автомобила, множество други вещи и пари, чужди регистрационни табели. Табелите са използвани при транспортирането на мигрантите.

Общо деветнайсет са били транспортираните мигранти, мъже между 18 и 20-годишна възраст. Те са били разпределени в центрове за настаняване на бежанци.

Групата е действала от началото на 2021 година в областите Сливен, Бургас и Ямбол, каза още прокурор Гангалов, цитиран от БТА.

Те са подпомагали чужденци да пребивават и преминават през страната срещу заплащане. Основно групата се е състояла от около десет човека, като в различни периоди от време е била в различен състав и участници. Установено е, че част от тях са били осъждани за различни престъпления от общ характер, един от тях е бил осъден на половин година затвор за трафик на мигранти.

Трафикантите не са използвали бусове, с което да привличат вниманието на полицията, а са били със стари автомобили с извадени седалки, каза старши комисар Димитър Величков, директор на Областната дирекция на МВР – Сливен. По думите му групата е била доста добре организирана и са оказали съпротива, опитвайки се да избегнат блокадата на полицията.

Бежанците са вземани основно от територията на област Ямбол, части от Бургас, каза главен инспектор Слав Добрев, началник на „Борба с организираната престъпност“ – Сливен. До там са се придвижвали сами.

Разследването продължава, предстои привличане под отговорност и на други хора.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 месеца

Мигрантите са работодатели на превозвачите. Те им плащат за транспорта. Трябва да се съдят платилите пари мигранти на превозвачите.

3

Веско Григоров

преди 2 месеца

И без да сме организирана група успяхме да измамим един софиянец с нулев доход и трайно безработен с кредит, който му изписахме с банковите служителки. Аз му взех парите и си погасих моите кредити. Така, че има и други начини за печелене на пари, а не само, чрез трафик на хора от различни държави. Моята рецепта работи успешно в банка ДСК. Успех ви желая.

2

Анонимен

преди 2 месеца

А ОПГ ГЕРБ кога?!