Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Андрей Иванов по делото за престъпление по служба в качеството му на началник на катедра и на клиника във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от съда.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокуратурата срещу оправдателна присъда на Иванов по обвинението, че в периода от 10.02.2005 г. до 31.12.2014 г. във ВМА в качеството си на длъжностно лице – доцент, началник на Катедра „Образна диагностика“ и началник на Клиника „Компютърна томография и магнитно-резонансна томография“ в МБАЛ – София към ВМА, е превишил правата си и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за себе си облага (заплати от Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Астра“ АД) и облага за другиго – „Астра“ АД, като от деянието са настъпили неимуществени и имуществени вредни последици за ВМА в размер на 17 865 978,61 лева, пише БТА.

Още по темата

Съдебният състав на ВКС приема протеста за неоснователен. Според него първата инстанция не се е съобразила, че в обвинението се съдържа вътрешна противоречивост, която се отнася до централните въпроси, подлежащи нa разглеждане в наказателния процес – в какво се състои деянието, а оттам и в какво се изразява неговата противоправност и обществена опасност, както и други обстоятелства.

„Прокурорът е използвал подход при формулиране на обвинението, който не само е утежнил излишно фактологията с многократното ѝ пренасяне чрез техниката на copy-paste, но и практически е допуснал нееднозначност при описание нa изпълнителните деяния по отделните пунктове“, се посочва в мотивите на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase