Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за източване на АМ „Хемус” Борислав Колев даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Имената на тези лица не са публично известни. Това стана ясно след проведения разпит, предаде БГНЕС.

По информация на прокуратурата обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.

Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина.

Разпитът е бил проведен от двама прокурори в СГП и разследващ полицай от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). При провеждането му присъства и главният прокурор Иван Гешев по изричното настояване на обвиняемия Б. К. и разрешение на наблюдаващ прокурор.

Разпитът се е провел чрез изготвяне на видеозапис, за което обвиняемият и неговият защитник са били изрично предварително уведомени и не са възразили. Видеозаписът е бил осъществен от технически сътрудник.

В хода на разследването до момента обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения, добавиха от прокуратурата.

По-рано днес Софийският апелативен съд (САС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“. Определението е постановено във връзка с протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

Братът на Борислав Колев - Иво, при гледането на мярката на обвиняемия, заяви, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая. Иво Колев заяви: „След като се касае за такива суми и такива мащаби, дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Брат ми има информация, която е от значение за разследването”.

"Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира Иван Гешев, който също дойде в сградата на Съдебната палата. Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката "задържане под стража", наложена на Колев. "Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие", коментира Гешев преди разпита на Борислав Колев.

"Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", коментира още Гешев.

Коментари Напиши коментар

49

Анал€изатор

преди 6 месеца

Този е един обикновен бушон.Бушонът не може да знае имена ,схеми и други работи.Този просто разиграва прокуратурата ,за да печели време.Забравете за милионите

48

toti

преди 6 месеца

Явно някой се поизплашиха и взеха да влизат в час и да слушат учителя ,но малко късно ,когато видяха че чашата преля!!

47

Арести за чиновници

преди 6 месеца

Источена е БЪлгарската хазна както официално обяви министърка по телевизиите.За НЕЗАКОНЕН ОБЕКТ НЯМА АРЕСТУВАНИ ВЪПРЕКИ ОГРАБЕНИ над 8 000 000 000 живи кървави лева и поразени милиони декари ценна обработваема земя..Пораженията срешу ПРиродата са ТЕЖКИ трудно лечими.