Снимка: Агенция "Митници"

Митничари открили 90 000 недекларирани британски лири при две проверки в района на ГКПП Дунав мост-Видин, съобщават от Агенция "Митници".

На 15 декември митнически инспектори спират влизащ в страната товарен автомобил. Водачът заявява, че превозва групажна стока от Великобритания за Ирак. При последвала проверка в чекмедже на хладилния шкаф митническите служители намират найлонов плик с английски лири в купюри от 10, 20 и 50.

При изброяването им в присъствието на водача се установява, че сумата е в размер на 55 000 лири. За валутата водачът не притежава банков или друг разплащателен докумен и заявява, че това са средства на неговата фамилия. Сумата обаче не е декларирана, поради което му е съставен акт за установяване на административно нарушение на Валутния закон. За обезпечение на глобата по акта с разписка са задържани 1600 евро.

Два дни по-късно, на 17 декември митнически служители спират друг влизащ в страната през ГКПП Дунав мост-Видин товарен автомобил. Водачът пътува от Великобритания за Турция и заявява, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка обаче митническите служители намират под пасажерската седалка черен найлонов плик с британски лири.

При изброяване се установява, че сумата е 35 000 лири. И този водач обяснил, че това са средства на неговата фамилия, за които обаче не притежава банков или друг разплащателен документ и не ги е декларирал. Съставен е акт за установяване на административно нарушение на Валутния закон, като с разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечение на евентуални глоби.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 месеца

Продали са бялата стока и сега искат да изперат парички. Е, да ама ядeц, бате.

6

Анонимен

преди 6 месеца

не знаех че официалната валута в бг е британската лира ______________ Те са били транзит. Паундите не са били за България, а за Ирак и Турция съответно...според публикацията.

5

анон

преди 6 месеца

На някоя фирма и изгоряха коледните бонуси...