Снимка: БГНЕС

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимият Емил Н. на 7 години "Лишаване от свобода" при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието, за опит за убийство, съобщиха от съда.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 20 март тази година., между 18 – 22.50 ч., в района зад Висш химико-технологически институт в Бургас, е направил опит умишлено да умъртви М. М., чрез нанасяне на удар с нож в областта на гърба, от което е настъпила реална опасност за живота на пострадалия, като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини - своевременно е оказана медицинска помощ на пострадалия.

Делото бе гледано по реда на Особените правила на ГЛ. 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 1 от НПК. Бургаският окръжен съд одобри изразеното съгласие от страна на подсъдимия и неговия защитник, да не бъдат разпитвани свидетелите и вещите лица, посочени в обвинителния акт и при постановяването на присъдата се ползва от протоколите в досъдебното производство.

Пострадалият се яви лично в съдебното заседание. Той не пожела да предявява граждански иск срещу подсъдимия, както и да бъде конституиран като частен обвинител в наказателното производство.

Емил Н. не даде обяснения за деянието пред съда. Според казаното от него в досъдебното производство, той е нанесъл удар с нож на пострадалия при самозащита, поради възникнал помежду им конфликт.

Прокурорът пледира за наказателна присъда в рамките на минимума на предвиденото от закона наказание. Според държавното обвинение Емил Н. е пренебрегнал нормите на поведението чрез извършването на това посегателство. Прокурорът изтъкна високата обществена опасност на деянието и дееца, както и обремененото съдебно минало на подсъдимия.

Адвокатът на подсъдимия изгради своята защитна теза, базирана на разразил се битов скандал между Емил Н. и пострадалия. Двамата са живели на палатки до мястото на деянието - Висшия химико-технологически институт в гр. Бургас. Според защитата липсва умисъл за извършено убийство и са налице условията на неизбежна отбрана. Адвокатът пледира за ефективно наказание от 3 години "Лишаване от свобода".

Бургаският окръжен съд потвърди и взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Емил Н. Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 месеца

Те некои убйици доказаха че са извършители и са на свобода! Знам 3 случая от тази година и се надявам и народа да знае и помни че това не е човешко вече а вижте този за опит 7.

6

А бе,

преди 6 месеца

оня *** дето закла момичето във Велико Търново на колко го осъдиха?

5

Анонимен

преди 6 месеца

егати самозащитата - нож в гърба :Д