Прокуратурата ще се заеме с измама със стотици несъществуващи говеда във ферми в Хасковска област. Четири са в община Любимец и една в община Свиленград. По документи там трябва да има общо 237 животни. За тях са получени европейски субсидии и са предоставяни пасища.

Агенцията по храните е започва проверката за нарушенията след сигнал от областния управител. Според него животните във ферми за говеда не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на българската агенция по безопасност на храните. Два от обектите са в село Йерусалимово. Там липсвали общо 216 говеда, а в третия – в село Лисово – 98.

"В три от обектите се установи физическа липса на животни, а в системата фигурират такива. Става въпрос за стотици животни. Така придобилите популярност виртуални животни. А два от обектите са неактивни - както в системата, така и на терен не са открити животни", каза директорът на ОДБХ – Хасково д-р Стойчо Курдов.

В 4 от фермите се оказва, че лицата са свързани.

В момента се разследват и служителите извършвали досегашните проверки на обектите с несъществуващи животни.

"Всички тези действия, които нашите колеги евентуално не са извършили, или са извършили съзнателно. В "Главна дирекция" има специален отдел "Верификация на официалния контрол", коментира д-р Курдов.

Сигнали за нарушенията са изпратени и до други компетентни органи, като прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase