Снимка: БГНЕС

Адвокатката от Враца Румяна Тодорова и дъщеря й Деница са получили ефективни присъди. Двете жени вече са в Сливенския затвор.

Румяна Тодорова е осъдена на 2 години и 6 месеца, а Деница на 2 години и 10 месеца лишаване от свобода, съобщиха пред БНТ източници от Специализираната прокуратура.

До присъдите се стигнало след сключено споразумение с прокуратурата.

През пролетта миналата година Румяна Тодорова, дъщеря й Деница, заедно с Ивайло Борисов и Ивайло Тодоров бяха арестувани. Групата бе обвинена, че е събирала пари срещу издаване на фалшиви документи, настаняване на възрастни в старчески домове и имотни измами.

Адвокатка от Враца и дъщеря й поръчали монтирането на взривно устройство в кола на съдия.

Тодорова и Деница бяха задържани и през март миналата година след акция на ГДБОП заради имотни измами, но съдът ги пусна с по-леки мерки. Тогава бяха обвинени за имотни измами, използване на фалшиви документи и незаконно настаняване на старци в приюти с още двама мъже.

В имота на приближения на адвокатката Иво Борисов-Борката бяха намерени огнестрелни оръжия, боеприпаси и наркотици. В друго помещение, ползвано от групата, бяха открити фреза за изработка на матрици за неистински монети с номинал 1 лев и бомба с 400 г тротил с дистанционно управление и магнит. Според събраните доказателства то е било предназначено за поставяне под автомобил на съдия от Враца.

Разследващите са установили, че поръчител на атентата била адвокат Румяна Тодорова, а причината - дело, което съдията гледал безпристрастно, а не както иска адвокатката.

Според източници на телевизията от съда и разследването самоделната бомба била предназначена за шефа на районния съд във Враца Васил Ганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase