Снимка: Pixabay

Пропуски в системата са позволили обира в Перник да бъде реализиран. Това смята криминалистът Иван Савов.

Освен добра подготовка на обира, хората, които са го извършили, също са били добре подготвени, смята криминалистът Иван Савов.

"Това са хора, които са компетентни. Те знаят как изглежда този специализиран микробус отвътре, знаят най-общо казано какви са навиците на охранителите, защото те са сходни без значение коя фирма сте. Това са хора, които имат понятие от дейността определено", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

А възможност да действат успешно, им дават най-вече пропуските в системата.

"Само по себе си това деяние показва няколко слабости на цялата охранителна дейност в България. Като начало двамата охранители. Според всички разпоредби на Закона за охранителната дейност и на наредбите, които уреждат инкасовата дейност, охранителите трябва да са трима. Проформа изпълнение на различни предписания и действия, спестяване на различни действия в процеса на инкасова дейност и т.н. всичко това води неминуемо до случката в Перник", смята криминалистът.

Обирът в Перник обаче не е прецедент. За последните 10 години грабежите на инкасо автомобили са 5. Причините според експерта са както в слабостите на охранителната дейност, така и в законовата рамка.

"Този случай в Перник е поредният, който показва всъщност, че охранителите са предпочели да не са охранители в случая, а да са жертви, което не можем да ги виним, защото парите, за които работят не струват живота и здравето, и бъдещето им", категоричен е Савов.

Криминалистът не отхвърли възможността зад обира в Перник да стои служител на охранителната фирма, който е наясно с оборотите и дейността на инкасо автомобила.

Коментари Напиши коментар

41

4epa

преди 2 месеца

АЗ СМЯТАМ 4Е ТОВА Е РАБОТА НА САМАТА ФИРМА !!!!!!!! САМАТА НАГРАДА ОТ 200 000 ТОВА ПОКАЗВА !!!!!!!!!!!!! ПРЕДИ ГОДИНИ ЕДИН БИЗНЕСМЕН ОТ ВАРНА ОБЯВИ ГОЛЯМА НАГРАДА ВЪВ ВРЪЗКА УБИСТВОТО НА ЖЕНА МУ !!!!!!!! И СЕ ОКАЗА 4Е ТОЙ Я Е УБИЛ !!!!!! ГРЕШКИТЕ СЕ ПОВТАРЯТ !!!!!!!!!!!!!

40

Фараона

преди 2 месеца

Проблема е ,че ти плащат за охранител,а не за инкасова дейност.Оценката на риска е три пъти по-високка ,от колкото на обикновения охранител...т.е.,ако заплатата на обикновен охранител е 520 лв,то на инкасото трябва да започва от 1600 лв нагоре в провинцията,а за София от 2 бона.

39

Анонимен

преди 2 месеца

нормално е ако ти плащат жълти стотинки, а пазиш милиони да започнеш да си мислиш разни неща, особено ако си млад ...

единствената мечта на пенсионера е никой да не го закача за нищо