Снимки: Reuters

Тихоокеанските острови са места, които всеки свързва с екзотична почивка на море. Но днес те са част от нещо по-мрачно и по-голямо. Те стоят на пътя на новата магистрала за трафик на наркотици.

През последните пет години се забелязва бум на лодки, чиито корпуси са пълни с кокаин и метамфетамини. Те плават през Тихия океан, пренасяйки стока за милиарди долари. Някои от тях са натоварени дори с цял тон наркотици и си пробиват път през вълните, за да стигнат до Австралия, където захранват постоянно нарастващия пазар, пишат от The Guardian.

Още по темата

Водите и плажовете на държави като Фиджи, Нова Каледония, Папуа Нова Гвинея и Тонга, са използвани за съхраняване на стотици килограми наркотици. Лодки, пълни с кокаин, се мотаят около кораловите рифове и чакат. Местните често намират пакети, прикрепени към мрежите за лов на риба, с GPS прикрепен към тях.

"Нарисувайте права линия между Богота и Канбера и тя минава право през островите“, казва професорът по наказателно право Андреас Шлоенхард от университета в Куинсланд.

Маршрутът винаги е бил използван за трафик на наркотици, но през последните години наистина се наблюдава огромен бум. От 2014 година австралийската полиция е заловила близо 7,5 тона кокаин, пренасян с малки лодки.  През 2004 година, те залавят 120 килограма наркотици на плажа във Вануату и го обявяват за най-голямото количество, откривано някога на острова. Девет години по-късно, полицията прави нов удар и залавя близо 9 пъти по-голямо количество.

От 2016 година насам има шест големи акции във Френска Полинезия. През 2017 година полицията открива малка яхта, а в корпуса й - 1,464 тона кокаин. Малко по-късно близо до бреговете на Австралия е заловена друга лодка, натоварена с повече от 1,4 тона кокаин. Всяка една от тези пратки струва над 200 милиона долара.

"Количествата стават все по-големи“, казва  Шлоенхард. Времето, в което Тихия океан се превръща в магистрала за доставки никога не е било по-подходящо. Производството на наркотици е в своя пик, докато броят на зависимите в Австралия и Нова Зеландия расте със страшна сила. Хората в двете държави плащат повече от всеки друг човек по света.

Наркотиците стигат при тях по различни начини – с товарни кораби, с малки лодки, с круизи и дори с въздушни пратки. През 2018 година стюардеса от Фиджи е арестувана за трафик на кокаин, а след това двама други мъже, работещи на летището в Сидни, са задържани заради участието си в операция по внасянето на амфетамини. Но като се има предвид строгите мерки по летищата в държавите и фактът, че почти няма директни полети от Латинска Америка към Австралия, пътят през Тихия океан се оказва най-удобен за трафикантите.

"Ужасяващо е, че сме в сърцето на всичко това“, казва Тевита Тупу, оперативен мениджър за Океанската митническа организация.

Трафикът през държавите в Тихия океан води и до повишаване на броя на зависимите там, както и на престъпленията, корупцията при полицаите и насилието. Бившият старши офицер Брет Киднър вижда с очите си промяната. Докато е на служба от 2016 г. до 2019 г., той забелязва как зависимостите се смятат предимно за проблем в Австралия и Нова Зеландия, но после нещата се обръщат.

"Страните в Океания бяха само транзитна точка за трафика, но постепенно значително се увеличи вътрешното потребление. Аз видях как все повече и повече хора стават зависими във Фиджи, Тогнга, Самоа“, обяснява той. Според някои експерти не само факта, че се намират на пътя на кокаиновата магистрала, е причината за увеличаване на потреблението. Повечето туристи, които посещават островите и покачващия се стандарт на живот също допринасят за това.

Иън Колингууд, който е живял във Фиджи и се бори със своята зависимост към наркотиците твърди, че всичко това е довело до "ужасно, ужасно, ужасно насилие“.

"Само на няколко метра от тук спокойно можеш да си поръчаш амфетамини. И като навсякъде другаде по света, дилърите тук са на върха на хранителната верига, опасни мъже, които са много, много лоши, разказва той. - Те могат да те отвлекат, да ти счупят колената, да пръснат киселина в лицето ти. Това е феномен, който се появи наскоро – през последните 12 или 24 месеца. Има поне 6-7-8 смъртни случая, свързани с наркотици.“

Фиджи, както и другите океански държави не са подготвени за всичко това – там не се пазят данни, които да хвърлят светлина колко бивши наркомани има в страната или колко се лекуват. Всъщност няма нито една клиника за лечение с метадон, нито един център за подпомагане, нито един специалист по зависимостите и нито една група на "Анонимните наркомани“. Според Колингууд никой не осъзнава, че пристрастяването е болест.

Властите в Океания оприличават войната с трафика на наркотици като битка между Давид и Голиат.

"Ние покриваме около една трета от земната повърхност, казва Тевита Тупу. - Порести граници, морски граници, географско разпространение, ограничени ресурси. Това е нашата оперативна среда. Откъде започваш? Това е битката на нашето поколение. Ако се провалим, сме изгубени завинаги.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase