Снимка: Архив, Reuters

Съдът задържа под стража по искане на Районната прокуратура в Генерал Тошево деветима мигранти, преминали незаконно държавната граница на България. За извършеното престъпление в ареста са трима сирийци и шестима иранци, сред които и две жени, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Групата мигранти са задържани на 7 декември 2017 година от румънските гранични власти при незаконното преминаване на границата в землището на село Росица, община Генерал Тошево.
Районната прокуратура е образувала досъдебни производства срещу чужденците, излезли между 224-а и 225-а гранични пирамиди без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Част от задържаните са били без документи за самоличност и без адресна регистрация в България. Не са регистрирани и в бежански центрове.

Чужденците са преминали незаконно българската граница с Турция и са заведени първоначално в София, откъдето са транспортирани до село Росица, посочват от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Установен е и българският гражданин - А.П. от Варна, който ги е превозил с микробус до землището на граничното село. Микробусът се движил по черен път и отвел мигрантите непосредствено до граничната бразда, където закъсал.

Групата чужди граждани били принудени да пренощуват в полезащитен пояс, след което преминали държавната граница и се натъкнали на полицейски патрул на румънските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase