Снимка: Агенция Митници

312 517 литра нелегален алкохол са установили и задържали служители на Митница Пловдив и митническа мобилна група, съобщиха от пресцентъра на институцията. При поредица проверки в с. Катуница и градовете Септември, Димитровград и Пловдив.

Открити са 1 217 л. ракия, 6 350 л. спирт и общо 304 950 л. вино и суровина за производството му в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове установиха митнически служители при поредица проверки на данъчни складове и нерегистрирани обекти за производство и складиране на алкохол.

При проверка на два данъчни склада, собственост на едно и също лице е установено некоректно водене на дневниците за складови наличности, като в единият обект са открити 304 950 л. вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите. В склада, притежаващ лиценз за производство и складиране на етилов алкохол, е констатирана липса на 1258 л. бяло вино, което е фигурирало в дневника за складовата наличност, но физически не е открито в склада. Във втория склад са констатирали липси на други 125 451 л. червено вино, както и са открити 159 615 л. бяло вино и 18 626 л. гроздова мъст, които не са били заведени в дневника, но са се намирали в обекта.

Продължават и проверките на Агенция "Митници" по линия на нелегалното производство и разпространение на алкохол. Задържани са над 6000 литра спирт, като не са представени документи, удостоверяващи плащането на дължимия акциз по ЗАДС.

При проверка на служители на Митница Пловдив в частен имот в село Катуница в товарното помещение на микробус, паркиран в двора на имота, е открит еднотонен пластмасов съд, пълен с етилов алкохол. Общото количество задържан алкохол е 1000 литра, задържан е и товарния микробус. По случая ще бъде образувано административно-наказателно производство.

При проверка в частен имот в град Септември митнически служители от митническа мобилна група откриват под навес на къща 444 литра течност с мирис на етилов алкохол.

При друга проверка на митническа мобилна група в гараж под жилищен блок в град Димитровград, е установено, че лицето, ползващо помещението, съхранява там три броя ПВЦ бидони, всеки с вместимост 120 л. Общо количество на открития алкохол е 259 литра течност с мирис на ракия. Установен е и един ПВЦ съд пълен с 25 литра спирт.

При друг случай, служители на Митница Пловдив извършват проверка в двуетажна къща с двор, намираща се в Пловдив. Установено е, че в едно от помещенията е изградено съоръжение за дестилиране и по време на проверката е в работен режим. Митническите инспектори са иззели изварените, в момента, около 3 литра етилов алкохол, както и съоръжението за дестилиране.

При всички случаи на задържана ракия, в рамките на проверките не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби и са образувани административно-наказателни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase