Снимка: Bulgaria ON AIR

Кибер престъпникът Александър Николов или Спас Василев от Кочериново не е задържан, но е разследван от ГДБОП. Това обяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че от измамната схема са пострадали над 40 лица и са нанесени щети за около 30 000 лева. Работи се по идентична схема за евтини самолетни билети.

"Вероятно се касае за компютърна измама. Възможно е да се касае за измама в особено големи размери. Напълно възможно е да има по-голяма схема и той да има съучастници", обясни Арнаудова и допълни, че според обвинението разследваният може да получи присъда до 6 или 10 години лишаване от свобода.

Измисленият образ успя да измами десетки в социалните мрежи. В приятелската му листа във Facebook присъстват дори политици и дипломати.

Още по темата

PR експертът Александър Христов е имал комуникация с Александър/Спас и дори е пътувал до Мюнхен с билети, закупени със съдействието на Александър Николов. В "България сутрин" той каза, че това е класически случай как един човек може да се превърне онлайн във влиятелна личност.

"Неприятното е, че той е лъгал хора. От друга гледна точка той е изградил този образ благодарение на достатъчната степен на експертност, която влага във всяко свое мнение. Няма как да не му повярваш", коментира Христов.

По думите му разследваният е успял да придобие статус на инфлуенсър без да съществува, което е невероятен феномен.

"Тази техника е откакто свят светува. Най-често манипулаторите се позовават на човешки пороци като алчността. Показва експертни умения в някои области, след което пуска малката въдичка за облаги", обясни психологът Христо Монов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той посочи, че става дума за класическа схема на пирамида.

"На 8 човека осъществява коректно това, което е обещал и двама "изгарят". Всеки от измамените хора може да разбере, че това нещо не може да се случи на тази цена", каза още Монов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase