Архив: Булфото

Липсата на финансови средства и кадри са причините за закриване на малките противопожарни служби, тъй като според изискванията на законодателя един дежурен пожарен екип трябва да бъде от минимум трима души.

Дали ще има закрити служби, кои и колко ще решава комисия утре в Министерството на вътрешните работи, заяви в Ловеч директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Още по темата

"Надявам се утре следобед на сайта на МВР да излезе официална информация какво решение е взето. То не е леко за никой от нас. Ние сме поставени във финансова рамка, т. е. това са парите, с които разполагаме тази година и това са хората, с които разполагаме", заяви Николов.

По думите му някои от участъците, които ще бъдат закрити, до преди 12 години са имали само по пет човека.

"Ние тогава успяхме да ги окомплектоваме с по 11 души. При сегашните условия са ни необходими минимум 13 при условие, че те не ходят на обучение, не се разболяват и не излизат отпуска, т. е. реално между 16-17 човека може да бъде най-малката пожарна служба. Този брой хора отговаря на изискването за трима души в екип", каза още Николов, цитиран от БТА.

Той увери, че никой няма да остане без услуга – пожарна безопасност, но ще бъде забавена за някои населени места.

Трима души ще отидат на 25-тата минута, а досега двама са могли на седмата минута. Въпреки това, за да са в безопасност и да работят по-ефективно, е по-добре да са трима в екип.

Главен комисар Николов добави, че според анализите една от най-малките служби годишно струва на данъкоплатеца между 230 и 250 хиляди лева.

Той каза още, че няма да се икономисат средства, те ще отидат в издръжката на по-големите служби. Работи се активно и по доизграждане на доброволческите отряди към общините, на които ще се разчита за бърза реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase