Снимка: архив, Булфото

На 18 години лишаване от свобода беше осъдена акушерката Емилия Ковачева. Тя бе  обвинена в опит да убие новородено бебе. Решението на СГС може да се обжалва пред Апелативния съд в столицата съобщава bTV.

Такова е желанието на родителите на детето, които искат по-тежко наказание за Ковачева.

Още по темата

По-рано днес прокуратурата поиска 12 години затвор за нея, а адвокатът на родителите - доживотна присъда.  Според прокуратурата Ковачева е действала с много ярост и садизъм. Прокурор Николай Христов обясни, че не е поискал максималното наказание, заради чистото съдебно минало на акушерката и добрите й характеристични данни, както и заради това, че деянието не е довършено, съобщи БТА.

Христов обясни, че доказателствата безспорно сочат, че Емилия Ковачева е извършител на престъплението. Според него, единственият проблем е, че престъплението може да се определи и като нанасяне на тежка телесна повреда, но това ще прецени съдът.

"Деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм", каза Христов в пледоарията си пред съда. Той обясни, че няколко свидетели са разпознали Ковачева на записа, който показва как удря бебето. Той обясни и че петорната техническа експертиза е установила, че изображенията във видеото на са манипулирани и записът е достоверен.

Според медицинската експертиза бебето е удряно около 30 пъти. Лекарите не могат да кажат със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол.

Малкото дете има и засегнат очен нерв. След нанесените множество удари 4-дневната тогава Никол беше с опасност за живота, но успя да се възстанови.

До последно Ковачева отричаше да е нападала бебето. Пред съда днес тя обясни, че в нощта на побоя е имала 24-часово дежурство. По думите й в болницата, където е работила, е било много натоварено.

"Не си спомням да съм удряла бебе", каза Ковачева пред съда и обясни, че бебето Никол на сутринта на 18 април е било добре, но е имало жълт цвят, като е казала за това на дежурния лекар.

Тя допълни, че е работила повече от 24 часа в деня на инцидента.

Бебето Никол бе жестоко пребито малко след раждането си в болница "Софиямед" през април 2015 година. Прегледът установи, че детето е със счупен череп и е душено, а записите на болницата показват, че то е удряно многократно в главата и гърдите. 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase