Снимка: Пламен Гутинов

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова отчете спад на престъпленията във Варна .

"Ще цитирам резултатите за Варненската дирекция. Умишлените убийства са надолу с 67%, грабежите са по-малко с 37%, кражбите с 9%, кражбите на автомобили са намалели с 27,7%. Общата разкривамост тук е увеличена с 10,1% във всички случаи, за да стигне през 2016 г. - 37,91%", каза МВР-шефът в морската столица, цитирана от Информационна агенция "Черно море".

Бъчварова похвали полицията за отлично свършената работата, свързана със спецоперацията, при която бяха задържани варненски митничари.

"Мисля, че е емблематичен начинът, по който се работи за борба с корупцията. За намаляване на битовата престъпност във Варна сериозно е работено, по отношение на джебчийските кражби - също. Много точно са планирали своите действия. Можем да помогнем с допълнителните средства за гориво, за ремонти, да се назначат сътрудници по охрана", коментира министърът в оставка.

Тя обясни, че има много добри примери за овладени процеси във всяка една от областите.

"Разбира се, има и проблеми, но не трябва да се подценяват усилията на полицията в борбата с битовата престъпност. Статистическите данни показват спад на битовите престъпления", каза Бъчварова.

Тя обясни и че има над 10% ръст разкриваемост на всички престъпления във Варна, което е довело до сериозно намаление на битовите и други посегателства.

Регистрираните престъпления за 2016 г. са 7024, а за 2015 г. те са 7569. Разкритите престъпления за 2016 г. са 2663, а за 2015 г. - 2083.

"И при спецоперацията, и по всички случаи е работено безкомпромисно. Като министър знам, че с едно замахване не могат да се решат такива дълбоки проблеми. Случаят с митничарите е показателен, искам да е еталон за работата на колегите", обобщи вицепремиерът в оставка.

Автор: Пламен Гутинов

Още новини четете на www.chernomore.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase