Снимка: Булфото

Един от изводите, който се прави в доклада във връзка с фалита на КТБ е, че основната вина е на Банковия надзор. Това каза в интервю за "Фокус" заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова във връзка с избора на нов управител на БНБ, който ще бъде гласуван утре на извънредно пленарно заседание в НС.

"Във всичките тези години той е допуснал да се стигне до този фатален край. Има си компетентни институции, които се надявам в скоро време да се произнесат", заяви Йорданова.

Тя уточни, че не може да твърди дали е имало или не друг сценарий за развитието на КТБ, така че банката да не стигне до фалит, но фактите са налице. "Докладът на комисията, която се занимава с проучването на всички обстоятелства също е факт. Предстои подробно разглеждане и дебат в тази посока може би още тази седмица”, посочи Йорданова.

Още по темата

Тя обясни, че в докладите са описани всички събития, които са се случвали през последните години във връзка с функционирането на КТБ преди да достигне до фалита си. "За съжаление, последиците, които са наложени, са българският данъкоплатец да заплати за това. В крайна сметка има органи, които се занимават със случая, така че очакваме решението на компетентните институции относно това кой, защо, има или не вина и кой трябва да понесе отговорността за това”, уточни Йорданова.

Тя допълни, че според нея досегашният управител на БНБ Иван Искров е изказал становището си още миналата година. "Цялото общество е свидетел на това какво мисли той. Според него и в частност Банковият надзор няма вина за това, което се е случвало в КТБ”, каза още Диана Йорданова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase