Стефан Стефанов. Снимка: архив, Булфото

Обирджията на банковия клон  в Сливен Стефан Стефанов проговори след 4 години мълчание и обяви, че е имал двама съучастници.

"Имах човек, който трябваше да кара колата. Беше наясно с всичко. Можеше да съм осъден не само аз, а още двама – трима, но не съм предател. Смятам, че така е редно. Поел съм риска и си нося отговорността", обяви той пред ТВ7.

На 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници.

Похитителят не поиска откуп, а пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена цели 18 часа след началото на заложническата криза.

Сега обирджията ще търка наровете в затвора 15 години, докато съучастникът му се радва на свободата и живота, необезпокояван от никого, а Стефан е категоричен, че няма да проговори с имена.

"Ако трябва да съм честен, аз вербувах тези хора, просто им предложих. Те знаеха много добре какво става. Да ги прикривам се е случвало и друг път. Струва си", убеден е Стефан.

Човекът, който е трябвало да го прикрива, е бил въоръжен с Калашников. Самият Стефан се е отказал да влезе в банката с такова оръжие, за да не му пречи. Затова го оставя минути преди да извърши обира.

"Даже ми е чудно, че полицаите не го откриха", усмихва се сега загадъчно обирджията.

Още по темата
25 мар 2011 11:05

Всъщност, в Сливен е предотвратена истинска касапница. Освен автомата, е имало и граната. Все още не е задържан нито човекът, който е подал информацията за банковия превод, нито шофьорът отцепка, който е трябвало да стреля по охранителите.

Стефан Стефанов хвърли още една „бомба“ като обяви, че е осиновен. Остава за втори път сирак през 2006 г. Майка му Стоянка Петрова умира през 2004 г., две години по-късно го напуска и баща му Петър Петров. Стефан обаче ги приема за свои родители.

"Случвало се е да нямаме една стотинка, но сме се справяли. Баща ми никога не ме е подтиквал към престъпления. Възпитаван съм в ценности, които вече не възприемам", призна младият мъж.

"Не бих казал, че майка ми и баща ми са се провалили като родители. Възпитаваха ме в правилния път, но аз предпочетох да поема по друг. Бих поискал прошка на гроба им, защото нямаше да приемат това, което направих", казва още той.

"Времето ще покаже дали бих ограбил банка отново. Трябва да съм лицемер, ако кажа, че няма да го направя пак", категоричен е Стефан Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase