Снимка: Reuters, архив

30-годишен мъж е задържан в Плевен за разпространение на метадон. До 2010 година мъжът е бил наркозависим, а впоследствие се е възползвал от метадонова програма, за да се снабдява с препарата и да го продава на невключени в лечението зависими от наркотици.

Полицията е задържала мъжа в момент на сделка с 400 милилитра метадон, чиято приблизителна цена е около 800 лева.

Проверка е установила, че от март 2014 г. 30-годишният е получавал безплатно метадон с единствена цел да го продава. В хода на проверката по случая е установено, че безработният е включил в програмата и съпругата си.

Криминалисти изясниха механизма на злоупотребата: заместващото лечение на наркозависими е индивидуално, по схеми, определени от лекари, въз основа на норматив от Министерство на здравеопазването. Приблизителното количество, необходимо на ден на пациент, е от 40 милилитра до 120 милилитра, като стойността му е 10-12 лв.

Терапевтичните дози трябва да бъдат приемани в присъствието на лекари, но е допустимо отклоняване, тъй като много от лекуващите се по програмите се регистрират не в градовете, в които живеят. Така много плевенчани се регистрират във Велико Търново, Враца или Габрово и получават метадона веднъж седмично, за да спестяват пътни разходи.

Към момента няма обвинения към лекари. По време на задържането на мъжа е направен тест, който не е показал употреба на наркотици.

Повдигнато му е обвинение за разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и парична глоба. Мъжът е задържан с постоянна мярка, наложена от Плевенския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase