Снимка: архив, Булфото

След над шест години разследване Софийската градска прокуратура най-после повдигна обвинения за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, загинали под руините на стара сграда на ул. "Алабин".

Припомняме, че двете момичета загинаха на 19-и септември 2006 г., след като колата им беше затрупана от рухнала 5-етажна сграда на софийската улица "Алабин". Постройката падна върху движещия се автомобил и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров, пише „Сега“.

Кирчев е управител на "Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт. Според техническата експертиза именно немарливото му изпълнение е една от причините за рухването. 

Един от работниците на обекта - Николай Александров, заяви в показанията си, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали. Тя рухнала след два часа.

По-късно Александров се отрече от показанията си. Ключовият свидетел беше посочен на прокуратурата от майките на двете загинали момичета.

За последните шест години разследването на трагедията претърпя редица обрати. Ръководиха го четирима прокурори, като последният - Първолета Никова, прекрати разследването през 2010 г. с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни.

Решението на Никова обаче беше отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред апелативния съд. В определението си преди година апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите, че три години са бездействали и не са взели предвид показанията на Александров, които са от изключителна важност.

"Прокурорът не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил", заключава съдът. Според него е необходима експертиза, която да каже дали намерената в камион в близост метална релса е част от носещата конструкция на сградата, също отрязана при ремонта. Съдът смята, че има нужда от още едно експертно заключение, което да каже как е правен ремонтът преди рухването.

В момента разследването се наблюдава от нов, пети прокурор, но от прокуратурата пазят името му в тайна.

Коментари Напиши коментар

24

ринго

преди 8 години

зад цялата история стои фондацията на иванкостовата к**ветина ...много ясно беше казано от близки на загиналите по телевизията .Сега ще го отнесат шматките изпълнители.*** *** пасмина е тоя Костов и още се влачи из коридорите на НС а е яко за затвор за огромните злоупотреби още от Сапио и нататък

23

,,PIPO,,

преди 8 години

NA TEXNI4ESKITE NA FIRMATA,ZATVOR !

22

Мими

преди 8 години

А ако един ден рухне Народното събрание дали ще има виновни