Снимка: Архив Reuters

При операция с кодовото име “Враца” италианските власти арестуваха четирима българи и един италианец, а друг българин се издирва за международен трафик на оръжие, пише “24 часа”.

Сред задържаните в калабрийския град Кротоне е цяло българско семейство - Атанас Илиев, съпругата му Васка Илиева, дъщеря му Росица Атанасова и сестра му Донка Илиева. Не се съобщава кой е петият българин, който се издирва в чужбина.

Според италианските медии българите са снабдявали с оръжие 58-годишния калабриец Франческо Лерозе от градчето Мезорака, до Кротоне.

Основната версия на италианските власти е, че оръжието е било предназначено за калабрийската мафия Ндрангета.

Властите са иззели цял арсенал руско производство марка "Зораки", използван обикновено от наемните убийци. 8 от общо 13-те полуавтоматични пистолета, задържани на пристанищата Бриндизи и Бари при контролни проверки, са били придружавани от заглушители. Те са били с калибър между 6,35 и 7,65.

Разследването на италианските власти е стартирало след проверка на българите, слезли от фериботи на пристанищата Бари и Бриндизи. Така станало ясно, че оръжието и в двата случая било предназначено за Франческо Лерозе.

При първата операция на властите в Бриндизи са били задържани 5 пистолета, 6 пълнителя, 90 муниции и 2 заглушителя. Именно присъствието на заглушители в пратката събудило най-много тревога у полицията, тъй като в повечето подобни случаи става дума за оръжие за организираната престъпност.

При втора контролна проверка на ферибот в Бари пък били задържани 7 пистолета с пълнители, 6 заглушителя и 100 патрона. И в двата случая оръжието било скрито в колите, с които са пътували българите. След подслушване на телефонните им разговори полицията достигнала до следите, водещи към Калабрия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase