21

:)

преди 1 година

Много бе.......

20

Анонимен

преди 1 година

Доста преди време като ученик имах една книга "Вселена, живот, разум", написана от тогавашния съветски астроном Школски, още го помня, имал е симпозиуми/срещи с Карл Сейгън (RIP)Та относно черните дупки там имаше много интересна "презентация":Косм.кораб се приближава до черна дупка зад Шварцшилдовия радиус, слиза астронавт на нея и гледа как кораба отлита.Така е, защото черната дупка забава времето за този който е на нея.Достойно за фантастичен филм.Трудна е темата, не е като за политиката.

19

до 21 от 20

преди 1 година

Бай разбирачо, да, маса и да има, но тя е свита в точка под огромната гравитация и по тази причина няма как да се изчисли освен по гравитацията - непостижимо на момента, или само косвено по въздействието и на обкъжаващите звезди. За тези "слънца" за които бръщолевш има варианти: 1. Червен гигант (след изухване на "свръхнова"), 2. Пулсар, 3. Неутронна звезда и 4-то - черна дупка. Не помня критичната звездна маса, до която се достига до горните състяния.

18

Абе

преди 1 година

Бойко ли й ряза лентата? Егаати дупката, цялото герб ще се събере вътре...

17

Анонимен

преди 1 година

Няма как да се изчисли масата на черната дупка, защото тя няма маса а само гравитационо поле, а и нищо не излъчва при това, т.е. даже да се "опита "да излъчва всеки лъч би се закривил обратно от огромната гравитация. Астрономите прихващат светлинни/елекромагнитни вълни, а гравитационни - не. Каааак гравитацията действа мигновено и по-бързо от скоростта на светлината/радиовълните е загадка...

16

Анонимен

преди 1 година

Много интересно и полезно.

15

Анонимен

преди 1 година

Забавя светлината или я пленява с гравитацията си като изкривява пространството. За това за разпознаване ползват липсата на отражение в съседна галактика. Угаснала голяма звезда, свила се до достигне на огромна плътност.

14

Анонимен

преди 1 година

По механика не помня колко имах но много добре помня че нито аз нито съучениците ми разбирахме нещо . По късно ми се наложи да разбера тва онова. уЧените ви предлагат слънчевата система като модел за галактиката . Едно масивно тяло около което се въртят по малките .Обаче за да стане тази конструкция трябва вътрщните звезди да се въртят мнооооого по бързо от външните за да не паднат в черната дупка (това е заради Нютон) А то не е така.И кой лъже ???Нютон или уЧените ???Не им излизат конструкциите

13

ПроСоТо

преди 1 година

много са ми интересни агитаторите на така наречените "Черни дупки"...ЗНАМ,че те си имат своите си теории и хипотези,но....КАК ДА СИ СИГУРЕН за нещо,което НЕ можеш да измериш ,намиращо се на НЕВЪОБРАЗИМО разстояние от теб ,а СЪДИШ САМО по СТРАНИЧНИ ефекти,които ТИ САМИЯ СИ ИЗМИСЛИЛ ?...От това ме "напушва" смях..Но МАЙТАПИТЕ,съпътстващи процеса на ПОЗНАНИЕ на човечеството не само не са от вчера,но са и в огромно количество..Спомнете си "Плоската земя" и Геоцентризма !

12

до 11

преди 1 година

Да, дори има теория че слънчевата система е засмукана вече от черна дупка, нашата галактика е тип спираловидна и в центъра и има много мощна черна дупка, процесите протичат много бързо но за нас е прекалено бавно защото се намиране на хоризонта на събитията.

11

БСП член

преди 1 година

Само на Корнелия черната дупка под опашката е по голяма, не разбирам астрономите защо не я изследват внимателно

10

Анонимен

преди 1 година

Черната дупка е скопление от огромна маса, свиваща се под собствена гравитация. Последното забавя времето. особено когато се влезе в осега и => астрономите са наблюдавали нещо което се е случило милиарди години назад.В обсега на черната дупка даже хипотетично малко парче материя (примерно 1м) би било разкъсано от РАЗЛИКАТА в гравитацията дори на този 1м. Назовава се Шварцшилдов радиус. На Земята се наблюдава подобно, нооо в несъизмеримо по-малък мащаб. Нее, не съм астроном, просто любител.

9

Анонимен

преди 1 година

Учените са новите свещеници, науката -нова измислена религия. Има и гонения, който не вярва сляпо.

8

Британски учЕн

преди 1 година

Накрая всичко ще стане една голяма дупка, която ще погълне всички галактики и така до новия голям взрив.

7

Анонимен

преди 1 година

Открили алчния зъг на Гаргамел!

6

Анонимен

преди 1 година

,,уЧените,, пак са написали глупости. В средата на галактиките няма масивни черни дупки а само изглеждат така защото там се срещат грабитационите вълни на всички слънца в галактиката и нищо материално не може да застане там . Освен това тези чени дупки трябва да изглеждат плоски отгоре ама ние не може да ги видим . Как точно изглежда конструкцията на галактиката по този начин ????????? Аз не мога да разбера кво е у главата на уЧените ??? или Нютон лъже ? Кой е лъжеца ???

5

Анонимен

преди 1 година

Толкова е голяма, че чак Делян Пеевски и завидя.

4

Реалист

преди 1 година

Глу.пости. Един ден ще се разбере, че всичко е една играчка на Бог.

3

Анонимен

преди 1 година

Ужас! Това много голямо, бе!

2

Щерю

преди 1 година

Открили черна маса с дупка и 12 стола - чудо голямо...