139

Анонимен

преди 1 година

Едно време по соц имаше едни мастодонти - ДСО Родопа, ДСО Балкантурист и т.н. Сега големите корпорации станаха тромави вастодонти като соц предприятия. Така са затънали но и за тях ще дойде Перестройката

138

Анонимен

преди 1 година

Просто трябва да разбием големите корпорации като Фолксваген, Стелантис, Рено-Пежо-Ситроен на малки фирми, и като има конкуренция ще има и евтини коли. Същото важи и за Нестле, Кока Кола, Епъл и т.н. трябва да ги разпарчетосаме на по-малки национални фирми и брандове

137

До 165

преди 1 година

С парите в спестовната ми ДСК книжка си купих два сладоледа през 1992. За повече нямаше.

136

От Вселената

преди 1 година

Мани, мани, гледам порта. Да влизам, или да излизам? Тя разделя света на две. На влизащи и излизащи. На балъци и на умници. Не знам от кои съм? Разделяне на Ума на две? А то не може, става трудно! Тялото се разцепи на две половинки: "Крак, ръка, ляво полукълбо и крак, ръка и дясно полукълбо. Мамата си трака! В боя влязох и с двата крака. Но помощта дойде изненадващо. Той се надигна, направи свещ, избоботи изкрещя: "*** се изправи и отдаде чест! Ваща мама леви, десни, тук Аз съм капитан!

135

Анонимен

преди 1 година

За кола при соца се чакаше дни, най-много два месеца, докато дойде поредната доставка. Така беше за всички коли с изключение на Жигули (Лада), за която се чакаше година-две. Сега се чака две години за всички коли, като има една голяма особеност - произвеждат се на практика само най-скъпите коли и пак се чака две години и за тях. То и преди Ковид-19 се чакаше една-две години, ако искаш някаква характеристика на колата, която дилъра не е поръчал, примерно син цвят на колата.

134

до 163

преди 1 година

По соца имаше схема, колата се депозира години предварително, за да може като станеш на 18 веднага да я получиш. Не беше толкова зле, колкото го представяте. Има и спестовни книжки, където се заделя пари от момента, в който се родиш и пак, като станеш на 18, пълноправен член на обществото можеш да си ги ползваш. Хората планира живота си с десетки години напред, защото можеше да се планира и всичко беше предвидимо. Сега не се знае кога ще излезеш в отпуск, ако въобще.

133

хххххххххх

преди 1 година

Да дам 100 бона и да чакам година????Да си карат новите скъпи ламарини производителите. Първо лъгаха за чиповете , сега незнам за кво.. само да надуят цените

132

по соца

преди 1 година

се чакаше 10 год за лада , след като си оставил 1500лв депозит, на сегашни пари 15000Тоз отдолу де е чакал 2 седмици е било за ЗАЗ или е от червенотиквениците с привилегии, или е просто платен лъжец

131

Анонимен

преди 1 година

По социалистическо време чаках две седмици за новата си кола, а сега се чака две години, напредваме.

130

До Руски от Варна

преди 1 година

Не зная от край на РФ си, но си дошъл в един най-зле уредените областни градове в България - Варна. Като цяло ме съмнява, че си от РФ, но няма как са се потвърди или отхвърли тук...

129

От Вселената

преди 1 година

Еххх какви времана бяха. Еххх отиваш на морето, а там пясъка чист, лягаш гол, вълните ти надигат нагоре и смъкват надолу бoздyгана за без пари... поглеждаш встрани, а там се е излегнала гoлyтенка красавица, чакаща с устни готови за целyвка. Тръгваш с бoздyгана напред, тя си отваря чoчapката и се започва борба за нов живот, за да има пролет, лято, есен, зима, Бoздyгана ти изpигва за да има плод и да има кой да работи в бъдеще за комунистите в ТКЗСето.... Еехх ЧалгаКомун, преди чалгата на софрата!

128

От Вселената

преди 1 година

Сядам в Москвич и на морето отивам да си опaлям на слънчев бряг шкeмбeто. А там с вълни от исток, Сталин надyл бузи по морето изпраща информация чрез вълните да галят на комсомолките дyyyпeтo.... Еххх какви прекрасни комсомолски времена бяха. В космоса Гагарин летеше и Москвич в българия донесе. Чакаш, чакаш и тя идва седнала в москвича и вика: Ето това е колата москвич, работи и на следващата петилетка ще ти дам, ще ти дам да ми погалиш дyyyпeтo, седнала до тeбе като караш Москвето!

127

Татул

преди 1 година

Имах щастието да поживея малко и по времето на соца. И то като напълно осъзнал се човек. Така, че имам база за сравнение от тогава до сега. И установявам, че въпреки повечето материални придобивки, които имат хората сега, не живеят по добре и по щастливо. Но това е нормално. Има цели доктрини за контрол и влияние на масите. И нашето спокойно и щастливо съжителство на планетата не е записано там.

126

От Вселената

преди 1 година

Аз чакам, чакам всеки ден на опашка за КАПАЧКИ ЗА БУРКАНИ за да си направя в къщи компоти, кисели чушки, кисели домати и кисело зеле за шкембето на шефа, кат ми дойде на гости... Еххх какви прекрасни времена бяха...Чакаш, чакаш за КАПАЧКИ, а тя седнала на бурдюра те бара за буздугана скрит в панталона на портофела.... Еххх какви баращи времена бяха.... Отиваш на работа, а там комунистката те бара за пистулката... Еххх то работа ли беше? Ехххх Пълно с Чаровници!

125

Митко Щурия

преди 1 година

Аз чаках 10 години докато събера от нормални заплати 60 хил за джипа,който карам сега,и сигурно ми предстои да давам още толкова за каско,данъци,гориво и поддръжка

124

От Вселената

преди 1 година

Попопупупюйууу, попопупупюйууу.... Аз чакам, чакам вече час и свиря тоз сигнал, от песничка която бях ти пял. Ти може би не си у вас, не знаеш че съм тук, а може би си някъде със друг? Аз вече свърших моя дълг, войнишкия живот и дълго пазих снимката ти скрита в моя джоб. А може би забравила си нашият сигнал, от песничка , която бях ти пял. Лалалалалааа, лааааалааааа, лааааалаааа

123

Руски от Варна

преди 1 година

Русия е карикатура и пародия на държава и държавност! Не съм го гледал по филмите и телевизията. Изпитах го на собствен гръб!

122

Стар Софиянец

преди 1 година

Преди 5 години мой приятел му се наложи да чака 2 години за кола от популярна марка, защото я искаше синя на цвят. Преди 1989 година се чакаше малко за кола - до първата доставка, в която обикновено имаше 3 цвята коли, като който знаеше за това беше първи в Мототехника, за да си избере цвета, Тогава за Жигули са чакаше повече, както е и за някои модели западни автомобили от доста години. Доставките ба коли бяха няколко пъти в годината.

121

Реалист

преди 1 година

Хайде, хайде и аз съм си купувал кола преди 1989 година. Чакаше се до първа доставка, което може да е от 1 ден до 2-3 месеца. Само за Лада се чакаше малко повече. Аз моята кола я купих 12 дни след като си направих вноската за кола от 1500 лева. После с кредит от ДСК с лихва 2% си купуваш колата. При средна заплата от 274,33 лева през 1989, 252,08 лева през 1988, 234,33 лева през 1987 и т.н., за 3 до 5 години изплащаш колата без особени ограничения - вноската е между 50 и 90 лева на месец.

120

Абе...

преди 1 година

...не е баш като при соца, дивотиите на комунизма нямат аналог, затуй сме сега на това дередже. При соца даваш 1500 капаро без лихва, тава бяха 10 заплати. Освен това чакаш за първа кола, друга нямаш. Тия на Запад имат поне по две коли и поръчват друга за да си обновят парка. Депозит също не дават, тъй че финансово не са ощетени. С тарикатлъците на СИВ никой не може да се мери.