6

Анонимен

преди 5 месеца

Сбъркан ви е календарът. Според природата идва застудяване, значи идва Ивановден. След Атанасовден е топло и едни предприемчиви особи продават зимните си кожуси.

5

Край тихия бял Дунав

преди 5 месеца

В някои райони по брега на Дунава се разказва за ежегодното потегляне на ромите катунари, които в миналото са зимувал по бреговете на Бяло море, а напролет тръгвали на север и стигали чак до Дунав. Щом дойдел Атанасовден, те казвали "Танас гилди (тръгва) и ние гилди." И след този ден се отправяли на север.

4

Селянин

преди 5 месеца

В някои села вярват, че на днешния ден св. Атанас се качва на някой планински връх и започва да крещи силно, за да подплаши зимата и тя да си тръгне. Другаде пък се разказва, че днес св. Атанас облича копринена риза и отива да доведе лятото. Нали знаете, че допреди малко повече от половин век спазваният у нас църковен календар се е различавал от днешния с 13 дена и тогава Атанасовден е бил но 31 януари? Веднага след него е започвал Малък Сечко (февруари) и се счита, че зимата вече е "хлабава".

3

Имате грешка с датит

преди 5 месеца

И в богословието, и в личния живот св. Атанасий всякога ще бъде велик образец на всички поколения миряни и епископи. Той починал на 2 май 373 година, на която дата е отделният празник на св. Атанасий Велики. На18 януарисв. Църква е установила съвместно честване на двамата александрийски архиепископи Атанасий и Кирил ( 444 г.), които главно са спасили православието от двете ереси -арианствотоинесторианството.

2

Анонимен

преди 5 месеца

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта". - казват българите и че от този ден денят нараства" колоко скача 3 годишен елен". Благословени бъдете, здрави и щастливи и на вярата си се уповавайте и Свети Атанасий за милост молете.

1

Справка

преди 5 месеца

Някои годините ги нямат за нищо. Да си отидеш по онова време на 78 год, се равнява сега да докараш до 120-130 год.