22

Анонимен

преди 2 години

До ЯяяяРазясняваш, но само първото ти изречение е вярно. Да, предпазителите - дали панцери или бушони - предпазват ел. инсталацията. Но не предпазват човека от токов удар. Дано не си ел. техник, че много хора ще убиеш.........

21

Анонимен

преди 2 години

Ако контактите ви в дома не са занулени, всеки електроуред до който допрете фазомер ще светне. Въпрос на време е да ви удари ток. Просто занулете контактите си, не е сложно и не струва почти нищо. С кабел за 5 лв. ще си занулите всички контакти в дома. Зануляването спасява живот. Ако не са ви занулени контактите - пробвайте. Пуснет еси тостера и го докоснете с фазомер. Ще светне - т.е. протича ток по корпуса на тостера. И това не е добре, да знаете :)

20

Яяяя

преди 2 години

Разяснявам. Предпазителите защитават главно ел.инсталацията. ДТЗ защитава главно човека от токов удар. ДТЗ сработва при 30мА(има и за други стойности) = 0,030А. Това е тока при който сърцето вече спира. Предпазител за бойлер е поне 16А! При корозия на нагревателя, при корозирали връзки за зануляване, заземяване и/или неправилен монтаж, "фазата" стига до водата в бойлера. Тока се разпределя на два пътя според съпротивлението на съответната верига.

19

Анонимен

преди 2 години

До Яяяя Просто трябва да се занули контакта. Масово хората след ремонти по ел. иснаталацията, не зануляват. Слагат двата кабела и си мислят че всичко е ОК. Да ама не. Просто от нулата, трябва да се пусне кабелче 5 см, и да се занули. Това в самия контакт. Отделно - бойлера явно е бил с пробита защита. Как досега не са разбрали не знам, то си показва кога се пробие защитата. Докато се къпеш, се появява леко щипене, от тока който преминава през защитата. Бог да се смили над малките душички. Амин.

18

Тт

преди 2 години

Стига философи,директна нула към масата на бойлера от главното табло при двупроводна стара инсталация и ДТЗ при новите трипроводни!

17

Яяяя

преди 2 години

Моя колежка, красиво момиче на 24 г., почина аналогично от токов удар в банята. Нормативните документи препоръчват да се постави ДТЗ (дефектно-токова защита) с ток на сработване макс. 30мА, а още по-добре 10 ***. Вярно е ,че тя работи най-добре при трипроводна инсталация (с отделен проводник "земя"), но и при старите масови двупроводни повишава значително безопасноста . Естествено може и да гасите бойлера при ползване ,но аз лично го забравям.

16

Дочо

преди 2 години

До АнонименПробил е нагревателя и е дал на маса. Бушонът сигурно е усилен за да не изгаря. И са изгорели децата. Използвайте коректни бушони и проверявайте за утечка всяка година в началото на есента, т.като през лятото не ползвате много топла вода.

15

Дочо

преди 2 години

До MenДТЗ ще работи ако инсталацията е 3 проводна. Ако е 2 проводна - няма да работи.

14

Анонимен

преди 2 години

До 999 Ако копчето за включване на бойлера е извън банята и няма проблеми с инсталацията на жилището, само при включен бойлер - да.

13

Men

преди 2 години

Монтирайте си ДТЗ ( дефектнотокова защита) за да ви се случи такава случка. Струва 20 лв.На запад е задължително, в България също е задължително вече но само за мокри помещения. Ама хората не знаят и не се сещат да си монтират.

12

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 13 Електрическата част на бойлера и кабелите към него трябва да са добре изолирани и сухи. Най-вероятно се е случило това, че някое от децата е пръснало вода на гол кабел.

11

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 8 Викаш момиченцата на 5 години вече трябва да знаят закона на Ом, а?

10

Анонимен

преди 2 години

Какво не е било наред с бойлера, та се е случил този инцидент, ако има компетентни по този въпрос, нека разяснят, моля.

9

Анонимен

преди 2 години

Виж напишете за някой тероряга на две гуми, как се е разпльокал със 150 на да ми оправите настроението

8

Независим

преди 2 години

Голяма трагедия. Дано Бог даде сили на родителите. Да почиват в мир ангелчетата.

7

999

преди 2 години

Ужасно! Само при включен бойлер ли може да стане това?

6

До 3 Не е само до

преди 2 години

ДТЗ, има изисквания и към самата мрежа, в по-старите жилища трябват промени и по нея...

5

Анонимен

преди 2 години

В училище децата трябват да бъдат учени как да оцеляват във все по-враждебният свят, а не само на безполезни теории.

4

Анонимен

преди 2 години

В панелките имаше инсталация за бойлер , която включваше един шалтер пред вратата.

3

Totenkopf

преди 2 години

Малко са ни нашите проблеми, Ния та ни прехвърляш и сръбските да ги мислим,