41

Да не забравяме и ОФ

преди 3 месеца

проСтописната реформа от 1945г, която на практика унищожи и българския книжовен език, премахвайки краесловните ерове-пазители на съгласния звук, и най вече е-двойното, което именно обединяваше източните (бълг.) и западните (макед.) говори....Тъй, че като кажеш А е редно да кажеш и Бе. Българските шумци подкокоросаха македонците да мразят българския си корен,и именно шумците (чиито наследници може да видите от бсп през дсб,сдс,герб,атака,нфсб изобщо вси днешни политичари) унищожиха Вазовия език

40

Сата НАТО

преди 3 месеца

Позицията и тезите на България са абсолютно погрешни и са насочени не накъдето трябва. България воюва срещу македонците, които са жертва на етно-културния геноцид, наложен от Сърбия между двете световни войни. Това е, което трябва да се каже и да се работи за порицаване в международен план на сръбската асимилация и за преразглеждане на българското управление в МК като етнически оправдано, а не като окупация на чужда страна.

39

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 33. ... Нормално е езиците да се развиват. Английският преди век също е доста различен от днешния. За времето това е бил. На какъв език са писали Ботев, Вазов, Захари Стоянов и др.?А ония по вардарско какво правят сега, заменят надписа на български от времето преди век и го заменят със сегашната им сърбоманкса шльокавица. А това е паметник. Все едно сега да заменим надписа на паметника на Васил Левски, на който пише Василь.

38

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 34 И преди,и сега в българския книжовен език се пише наДпис.

37

бай Лазо

преди 3 месеца

Ше гледате ЕС ама от некой по-висок чукаp оттатък Вардаро докат' шиптъpитe ви ръчат с лaнгa oтзaдe.

36

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 33Имам Библия на КНИЖОВЕН български език. От 1874 г. "Печатана в Цариградъ, в печатницата на А.Х.Бояджиянъ" (така пише на първа страница)Ти имаш ли на "Македонски" по-стара от 1944 г.?????

35

Алекс

преди 3 месеца

Вето за ЕС докато не им уврат кухите кратуни.

34

Фалшив

преди 3 месеца

Фалшива държава с фалшива нация говореща фалшив език и пишеща на фалшива азбука с фалшива история и с още по-фалшива идентичност. Що е то?

33

Напомняне

преди 3 месеца

Неотдавна имаше, по същество, същите новини за един друг паметник, намиращ се в София.

32

Анонимен

преди 3 месеца

ЗА НАЛИЧИЕ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК СЕ ГОВОРИ ОЩЕ В СРЕДАТА НА 19 ВЕК В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ...ОЧЕВИДНО НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ КАКТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО!

31

До анонимен 33

преди 3 месеца

А твоя книжовен исторически език какъв е бе? Онзи от Розетския камък?

30

Анонимен

преди 3 месеца

Да но човека Ви пише за натписа.Сега и преди 50 години Българския книжовен език се различава много

29

Анонимен

преди 3 месеца

До До Анонимен 16ОЧЕВИДНО ТРЯБВА ДА СЕ ПОРАЗРОВИШ В СОБСТВЕНИТЕ СИ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КОГА И КАК Е СЪЗДАДЕН КНИЖОВНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...И ТОЙ Е НЯКЪДЕ СЛЕД БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ,ЧЕ И ПО-КЪСНО...

28

пияница мистик

преди 3 месеца

Направо не мога да повярвам с какви глупави и ненужни неща се занимават нашите политици. Махнали някакъв камък от двора на някаква църква, дето сигурно никой не го е и поглеждал и вече протестни ноти се пишат и връчват. И то за някакъв "войвода", дето имал цели 8 четници :))) Сигурен съм, че тоя "войвода" и историците не го знаят кой е

27

Анонимен

преди 3 месеца

малелейй тия излезнаха голями злобари като нация, такова нещо само психично болен може да направи, това е то злобата македонска

26

Анонимен

преди 3 месеца

Ние се отказахме от хронично болните деца и децата инвалиди и тяхните Майки,това е да си патриот в днешно време.Борбата за един надпис е по-важен от живота на едно дете и неговата майка.

25

Македоноид

преди 3 месеца

Само така докато не излезе истината!Браво!Зад нас е България,нито крачка назад!

24

Анонимен

преди 3 месеца

Преди хората са се борили за идеология,сега е същото но умират много повече.Само днес за идеологията за анти-ваксината ще дадем над 50 жертви.Искаме да докажем на света ,че няма Ковид и ваксината не е ефективна.Това е истината.Ваксините не са ваксини и те са създадени за контрол на населението.В развития свят ние сме на първо място в тази идеология.За една година сме дали над 20 700 жертви Ние сме упорити и ще дадем още толкова.

23

До Анонимен 16

преди 3 месеца

Викаш 1904г. е нямало български език в днешното понятие. А какво е днешното понятие?А мАкедонски език е имало от 77 000 ( седумдесет и седем иляди годин) както бълнуваше един т.нар. историчар от вардарско.Толкова сте жалки, че не заслужавате капка внимание.

22

Анонимен

преди 3 месеца

Правилна реакция, но това не е единичен случай, вероятно са хиляди такива. И подобни реакции трябваше да почнат много отдавна, а не да изглеждаме като серсеми пред ЕС;гавриха се с нас една година преди страната ни да излезе с читава позиция. Въобще отвратителна работа, първоначалната позиция беше, накратко "всички там са българи" и "крадат ни историята". Естествено е, че ни ругаеха от Европа.Чак в последствие нещата бяха изчистени и основният ни аргумент, и правилно, бе насочен към добросъседств