Продължение: това означава, че ако има износ, той е зимата, парникови домати, отоплявани и пр., които излизат скъпи. Иначе се учудвам, то би трябвало да излиза още по евтино да се внесат домати от полето от гърция и да се изнесат, вместо да се изнасят нашенски парникови. Между другото според статията от бг фермер 2/3 от износа ни е за ... Румъния. Няма да се учудя, ако някой не си е декларирал гръцките домати за нашенски парникови
Ето цитат от бг фермер (2020г): През последните три години изнасяме предимно оранжерийни домати, като ръстът е с над 50%. За 2018 г. сме изнесли общо над 10 000 тона домати, а до октомври 2019 г. - 6000 тона. Зимните месеци са особено силни за износа, а сезонната продукция отива за вътрешното търсене.Заглавието трябва да е по -скоро: Сензация, парниците у нас се увеличават от ден на ден... Нищо нередно, зимата ядем (евтин) внос, през сезона ядем наши (евтини) домати...
И наистина не разбирам журналята откъде вадят такива изводи и заглавия. За да се каже, че българските домати се изнасят, трябват доста повече данни, колко е произведено у нас в периода, и колко от него е консумирано и колко изнесено или пък каква част от вноса е реекспорт. Без такива данни изобщо не сте в състояние да кажете нещо конкретно по въпроса, а в статията не са споменати. На моменти имам чувство, че си ги смучат заглавията от пръстите...
Извинявайте, но то домати у нас толкова рано почти не се произвеждат (януари -май) - чак през април се разсаждат ранните домати на открито у нас. Ако има парникови производството е малко. Даже се чудя откъде са намерили толкова за износ, нищо чудно голяма част от износа да е реекспорт за други страни.А в Гърция и Турция е много по-топло, почват по рано и вадят по две реколти на година. Въобще да се чудиш откъде ги вядят тези гръмки заглавия, само да зомбират електората....
За тва си гледам квото мога. Ям си вкусни домати и краставици. Има работа, ама като си нарежа един домат от градината си е друго. Пък и като добавя домашно овче сиренце..........
Това което го пишеш за омекващите, на третият ден розови домати е глупост. Има си начини за съхраненито им, но явно не си запознат. Ние си чием доматите в разтвор от сол и куркума, да ги подсушиш и да ги завиеш в хартия. И си ги дължим в хладилника по месец, даже може и отгоре. Кога ще почнете да го ползвате тоя интернет за да научите нещо полезно... хахаха.
август месец е вижте цените както на българските така и на вносните нямаразлика това са капаните на герб които заложиха на следващите правителстваза да ни настроиват срещу тях спрете евросубсидиите и да видим какво ще последва
август месец е вижте цените както на българските така и на вносните нямаразлика това са капаните на герб които заложиха на следващите правителстваза да ни настроиват срещу тях спрете евросубсидиите и да видим какво ще последва
"Умна" държава! Всичко стойностно се разруши, за да гледаме див капитализъм с ориенталски елементи!
До 46 - Свържи се със CBS имат около 15 магазина в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. Купуват от цялата страна. Ти си производител, а аз да ти казвам къде да си пласираш стоката, малко слабо от твоя страна не мислиш ли? Пък и ми пишеш сякаш имам полза да лъжа. Лъже се за важни неща, а аз отдавна не придавам важност на каквото и да било. Ако си адекватен в преговорите ще успееш. Собствениците са българи, успех ти. Имаш уста звъниш говориш. Много ти здраве.
Ами така е... Хем се бутате в Софето, (половин България се изнесохте натам) и си стоите цял ден на климатичета и искате да взимате по 3000 лв.заплати, хем после ядяли турско... От къде да дойде тази продукция, кой да я произведе, като българина е станал един мързелив мрънкач. Купете си една къщичка на село, сейте си, работете и ще ядете колкото ви душа иска, ама то не като да подпираш бюрото...
в момента домата от междинното гледане е от 1.60 до 2.20 лева и 10 дена се продава добре - и от вчера започна отново вноса и всичко започва да зацикля... има големи вносители под шапката на министерството по земеделие и следят кога какво да вкарат... те това е истината - ДРУГА НЯМА...
преди 3 седмици домата падна до 60 ст. и си седиш на борсата всяка вечер от 0 часа та до изгрев слънце - после връщаш продукцията и така - докато лично на мен не се събраха 5 тона и омекнаха естествено и бяха изхвърлени - а аз съм дребен производител тези с 20 парника и нагоре хвърляха от 10 тона нагоре, други изскубаха доматите... и така - а краставицата в момента е 4 лева едрова цена на борсата и я няма - до време де...
до 4-ти... какви супермаркети изкупуват бабина продукция... не си подготвен... по това време всички домати по селата на бабите са или болни или вече изсъхнали - отгоре нас това български червен домат няма - розовите нашенски са 4-5 вида - тези, които държат 2-3 дена след това омекват... Кажи ми как ще ги изкупят на баба Софка 3-те килограма и ще ги закарат в магазина... всичката стока е с чуждо семе отгледано тук...
хаха родната се изхвърля, поне бъдете коректни и не си измисляйте... износа е съвсем малък... ние дребните производители с 5-8 парника леко полека ни ликвидират с турския грозен домат и македонската краставица... а напролет всичката гръцка стока от домат и краставица 3-4 качество влиза тук... от 7 години съм земеделец - "уж"... така че, не пишете статии без да сте в час!!!
Това не е от днес или от вчера... първокачествената родна продукция заминава за страните "първо качество". Тук идва третокачествена продукция, тъй като сме страна "трето качество". Горното важи както за домати, краставици, зърно, тютюн, месо, така и за всяка останала продукция - включително и човешкия фактор. Иначе на мен лично ми писна да гледам как хубавото зърно от Добруджа директно се товари на кораби, а ние ядем набухватели с турски трици...
Да така е. Миналата година с ковид ограниченията наистина имаше вкусни български домати, защото обикновено тук остават невкусните.
Продават ни турски и гръцки зеленчуци, родната продукция - за износ