229

Анонимен

преди 6 месеца

До До 286/299 А ти имаш ли представа как са гледали на "великите" българи от Византия? Чети бе! КЪДЕ са "Плиска" и "Преслав" днес"? Аз знам къде е Истанбул. ТОВА е разликата между "империя" и "борещ се за признание". Както казах, на върха на мощта си България никога не е била нищо повече от регионална сила. България НИКОГА не е имала силен флот. Странно за страна "на три морета"!

228

Анонимен

преди 6 месеца

Един македонец - комита. Двама македонци - чета. Трима македонци - чета с предател. Четирима македонци - комитет за приемане в ЕС. Само дето не могат да се разберат кой е предателя.....

227

Анонимен

преди 6 месеца

До Българин "Затова ли цар Симеон преговаря с халифа за превземането на Цариград?" Цариград :)))))) И докъде е стигнал в "преговорите"? :)))))

226

Анонимен

преди 6 месеца

До До 290/297"За България не е било нужно да се бори за признание. Тя го е имала в продължение на хилядолетия" Ахахахахахахаха. ВОПИЮЩО НЕВЕЖЕСТВО! Когато са дошли на Балканския полуостров българите са били поредното племе, което е правело набези след като е пресякло Дунав.

225

До 286

преди 6 месеца

Ти изобщо мислиш ли преди да пишеш? Номади били тези, които са пристигнали отнякъде в период на борба за преразпределение на територии! И защото били номади, взели, че построили Плиска и Преслав. Имаш ли представа какво е било съотношението между тези два града и тогавашния Константинопол по отношение на площ и на най-важните сгради. Чети, бе!

224

Анонимен

преди 6 месеца

До Българин "Византия бива извисена по такъв начин, че всички останали субекти на международното право по това време изчезват." Абе, приятел, не знам на какво казваш "едностранна", но мисля че е малко или повече утвърдено, че е имало няколко големи играча, и останалите са се борели за място в сянката на тези играчи, и да, основните неща са зависели от тези големи играчи. Даже на върха на мощта на българската държава българския цар не се е мислел за нищо повече от регионална сила.

223

До 290

преди 6 месеца

За България не е било нужно да се бори за признание. Тя го е имала в продължение на хилядолетия, а когато се създава една от българските държави - дунавската, тя се бори за голям град на Средиземно море. Затова царете ни обсаждат Константинопол и Солун. Потърси литература, за да разбереш защо солидният морски фортпост е толкова важен за една държава и защо Петър Първи строи Петербург в блатата и буквално върху костите на мужиците, а не го е построил някъде на юг или във вътрешността на страната.

222

Анонимен

преди 6 месеца

Само на мене ли тоя от снимката ми прилича на сервитъор, дето са го хванали,че е надписал сметката и сега се обяснява?

221

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 291 Това е известно на всеки, който следи за историческите развития между България и Русия от 1878 насам. Само разни "историчари" удобно не са го разбрали. И разни "славянски братя" ;)

220

Анонимен

преди 6 месеца

Македонец и предател е едно и също ,не ревете!Предадохте предците си,по-голям грях няма!

219

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 287 .... варварин, утре се сключва с друг такъв брак срещу първия и първия изчезва, ако не е достатъчно умен, за да се предпази от това. Както е станало и с България, всъщност, за един доста дълъг период.

218

Анонимен

преди 6 месеца

Корените на омразата търсете в руската линия на влияние. Прочетете какво пише и говори съветникът на Путин - Александър Дугин, който направи пътека до Македония и обратно, или съучредителката на Фонда за съдействие на руско-македонските стратегически изследвания в Скопие Мария Третякова, която интригантства, че България е била фашистки окупатор на Македония, има териториални претенции, изисква да се откаже от историята си и че нашият народ е съпричастен към Холокоста.

217

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 287 "Според тебе излиза, че България вечно се е борела за признание." Това не би трябвало да е никаква изненада за някой, който претендира да се интересува от История. "Вечно" е относително понятие, но това е една от големите разлики между империи/цивилизации, съществували от хилядолетия, и такива, които са се опитвали да си намерят място. Гръцката цивилизация е била една от най-напредналите и най-старите по това време. За гърците 2-3 века са били нищо. Днес има брак с някой ...

216

Анонимен

преди 6 месеца

Драган Гюровски що такива лоши думи казва за сестра си, майка си, леля си и баба си!

215

Анонимен

преди 6 месеца

До Успокойте топката "Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци"." Напротив, не на последно място, защото прабългарите са били на практика номади, когато са пристигнали на Балканския полуостров. Трябвало е да минат доста години на бой над "цивилизованите" и не на последно място, приемане на начина на живот и ценностите им, за да се стигне до утвърждаването на България като нормална държава. Това със злобеенето си е отделно. :)))

214

Анонимен

преди 6 месеца

Хан Крум - нека нека нещо градивно да направим със Византия .Сердика е старото име на София ..исторически е така ..

213

Анонимен

преди 6 месеца

До Българин "Заради нарушението на традицията!" Традицията е РАЗБИРАНЕТО за това какво е допустимо и какво не. Щели са да го заплюят, защото не са приемали българския цар за равноправен с тях! ТОВА е причината българския цар да иска такъв брак, и въпреки, че се е случил, аристокрацията НЕ го е ПРИЕМАЛА. ЗАТОВА е трябвало усилията и методите за ПРИЗНАВАНЕТО да продължат. Това е процес, който понякога трае стотици години. ВСЕКИ грамотен историк го знае. :)))))

212

Успокойте топката

преди 6 месеца

Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци".Всички историци навремето са използвали ругателни изрази по отношение на чужд народ, с който е имало стълкновения.Другият им похват е принизяване на произхода на водачи, от които техните войски са яли бой. Затова Ивайло е наречен св.и.нар, а Момчил го представят като обикновен овчар."Овчарят" е крупен владетел със собствен флот,пехота и конница, а "св.и.нарят" владее стратегически похвати, на каквито са обучавани синовете на висшата аристокрация

211

Анонимен

преди 6 месеца

До Българин "Не приемам" Естествено, но пунктуацията и четенето на старогръцки не е заместник на разбирането и мисленето, а там си слаб. Лек ден. :)))))

210

Анонимен

преди 6 месеца

До Българин "Нищо популярно няма в този брак." Казах, че династичния брак е популярно решение на проблема, който посочих, а не, че самия брак между "цивилизован" и "дивак" е бил популярен. За човек, който има таква висока оценка четенето с разбиране не ти е от силните качества. Но, нека се върнем на въпроса, ЗАЩО са ЩЕЛИ ДА ГО ЗАПЛЮЯТ?