216

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Затова ли цар Симеон преговаря с халифа за превземането на Цариград?" Цариград :)))))) И докъде е стигнал в "преговорите"? :)))))

215

Анонимен

преди 10 месеца

До До 290/297"За България не е било нужно да се бори за признание. Тя го е имала в продължение на хилядолетия" Ахахахахахахаха. ВОПИЮЩО НЕВЕЖЕСТВО! Когато са дошли на Балканския полуостров българите са били поредното племе, което е правело набези след като е пресякло Дунав.

214

До 286

преди 10 месеца

Ти изобщо мислиш ли преди да пишеш? Номади били тези, които са пристигнали отнякъде в период на борба за преразпределение на територии! И защото били номади, взели, че построили Плиска и Преслав. Имаш ли представа какво е било съотношението между тези два града и тогавашния Константинопол по отношение на площ и на най-важните сгради. Чети, бе!

213

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Византия бива извисена по такъв начин, че всички останали субекти на международното право по това време изчезват." Абе, приятел, не знам на какво казваш "едностранна", но мисля че е малко или повече утвърдено, че е имало няколко големи играча, и останалите са се борели за място в сянката на тези играчи, и да, основните неща са зависели от тези големи играчи. Даже на върха на мощта на българската държава българския цар не се е мислел за нищо повече от регионална сила.

212

До 290

преди 10 месеца

За България не е било нужно да се бори за признание. Тя го е имала в продължение на хилядолетия, а когато се създава една от българските държави - дунавската, тя се бори за голям град на Средиземно море. Затова царете ни обсаждат Константинопол и Солун. Потърси литература, за да разбереш защо солидният морски фортпост е толкова важен за една държава и защо Петър Първи строи Петербург в блатата и буквално върху костите на мужиците, а не го е построил някъде на юг или във вътрешността на страната.

211

Анонимен

преди 10 месеца

Само на мене ли тоя от снимката ми прилича на сервитъор, дето са го хванали,че е надписал сметката и сега се обяснява?

210

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 291 Това е известно на всеки, който следи за историческите развития между България и Русия от 1878 насам. Само разни "историчари" удобно не са го разбрали. И разни "славянски братя" ;)

209

Анонимен

преди 10 месеца

Македонец и предател е едно и също ,не ревете!Предадохте предците си,по-голям грях няма!

208

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 287 .... варварин, утре се сключва с друг такъв брак срещу първия и първия изчезва, ако не е достатъчно умен, за да се предпази от това. Както е станало и с България, всъщност, за един доста дълъг период.

207

Анонимен

преди 10 месеца

Корените на омразата търсете в руската линия на влияние. Прочетете какво пише и говори съветникът на Путин - Александър Дугин, който направи пътека до Македония и обратно, или съучредителката на Фонда за съдействие на руско-македонските стратегически изследвания в Скопие Мария Третякова, която интригантства, че България е била фашистки окупатор на Македония, има териториални претенции, изисква да се откаже от историята си и че нашият народ е съпричастен към Холокоста.

206

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 287 "Според тебе излиза, че България вечно се е борела за признание." Това не би трябвало да е никаква изненада за някой, който претендира да се интересува от История. "Вечно" е относително понятие, но това е една от големите разлики между империи/цивилизации, съществували от хилядолетия, и такива, които са се опитвали да си намерят място. Гръцката цивилизация е била една от най-напредналите и най-старите по това време. За гърците 2-3 века са били нищо. Днес има брак с някой ...

205

Анонимен

преди 10 месеца

Драган Гюровски що такива лоши думи казва за сестра си, майка си, леля си и баба си!

204

Анонимен

преди 10 месеца

До Успокойте топката "Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци"." Напротив, не на последно място, защото прабългарите са били на практика номади, когато са пристигнали на Балканския полуостров. Трябвало е да минат доста години на бой над "цивилизованите" и не на последно място, приемане на начина на живот и ценностите им, за да се стигне до утвърждаването на България като нормална държава. Това със злобеенето си е отделно. :)))

203

Анонимен

преди 10 месеца

Хан Крум - нека нека нещо градивно да направим със Византия .Сердика е старото име на София ..исторически е така ..

202

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Заради нарушението на традицията!" Традицията е РАЗБИРАНЕТО за това какво е допустимо и какво не. Щели са да го заплюят, защото не са приемали българския цар за равноправен с тях! ТОВА е причината българския цар да иска такъв брак, и въпреки, че се е случил, аристокрацията НЕ го е ПРИЕМАЛА. ЗАТОВА е трябвало усилията и методите за ПРИЗНАВАНЕТО да продължат. Това е процес, който понякога трае стотици години. ВСЕКИ грамотен историк го знае. :)))))

201

Успокойте топката

преди 10 месеца

Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци".Всички историци навремето са използвали ругателни изрази по отношение на чужд народ, с който е имало стълкновения.Другият им похват е принизяване на произхода на водачи, от които техните войски са яли бой. Затова Ивайло е наречен св.и.нар, а Момчил го представят като обикновен овчар."Овчарят" е крупен владетел със собствен флот,пехота и конница, а "св.и.нарят" владее стратегически похвати, на каквито са обучавани синовете на висшата аристокрация

200

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Не приемам" Естествено, но пунктуацията и четенето на старогръцки не е заместник на разбирането и мисленето, а там си слаб. Лек ден. :)))))

199

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Нищо популярно няма в този брак." Казах, че династичния брак е популярно решение на проблема, който посочих, а не, че самия брак между "цивилизован" и "дивак" е бил популярен. За човек, който има таква висока оценка четенето с разбиране не ти е от силните качества. Но, нека се върнем на въпроса, ЗАЩО са ЩЕЛИ ДА ГО ЗАПЛЮЯТ?

198

Заев не го е срам

преди 10 месеца

Брей какъв подлец! Пише се доблестен, но не е!

197

Анонимен

преди 10 месеца

До Българин "Съм от тези някои. Имам по-висока оценка по история от тебе." Като се има предвид колко трудно се изкарва "по-висока" оценка в СУ ще приема, че *** трябваше да кажеш нещо на това място. По размишленията ти не личи, че схващаш контекста на дискутираните събития, който е, че България е трябвало да се "присъедини" към религия", която я отдалечава от номадскоте корени на българските царе. Това е причината да се "асоциираме" с гърците (и не само, тук говорим за множество фактори).