15

Зозо

преди 3 години

Тия дето ходят в планината по джапанки, платненки, анцунг и къси *** вече плакаха много. Също и тези дето обичат да плуват в буйни реки на кило ракия, да тръгват на преходи в снега по шушляк и маратонки......Аз като тръгвам по баирите нося екипировка и храна като за друга планета, особено ако ще се нощува на открито, вкл. и оръжие.

14

Krom

преди 3 години

До селянин - да, и още нещо. Няма нужда да реферираш към "едно време". Аз също съм израснал с китайските кецове и пионерките. Но когато се говори за сериозни работи - нека бъдем сериозни. В планината хората умират когато не я уважават. Просто е. А зимата в планината може да бъде страшна. Така че, недей пробутва глупости.

13

Krom

преди 3 години

До селянин - знаеш ли, въобще не ми се захваща с теб. Нито ми се влиза в тона ти. Под връх Ботев по платненки айде моля ти се, не се излагай. Тея хипотези за "българския юнак" дето пие литър вино, гълта метър наденица и морето до колене, планината до топките - дръж си ги за теб. Не си интересен. Аз споделих мнение за хора, които се интересуват. За мен термо бельо - предпочитам Крафт, точни обувки, шапка и подходящо яке, щеки и нож, фенерче, телефон и JPS са неща необходими. Ти както искаш.

12

селянин

преди 3 години

до 12абре едно време и *** ставаха айде не токо далече платненки му викахме от по 3 лв(комунистически)

11

Krom

преди 3 години

Най базовото нещо е .. да започнеш. На бас, че от писалите тук най много двама - трима ще могат да кажат как например да избереш подходящите обувки. Планината трябва да се уважава и почита. Когато си там, винаги трябва да се отнасяш почтително. Физическа подготовка трябва, но тя идва и с практиката. Ако пък не можеш да си носиш оборудването - раница с вода, дреха, фенерче, нож и други полезни гърненца както би казал Мечо Пух, не зная чии го дириш там. И бих добавил щеки за трекинг. Полезни са.

10

селянин

преди 3 години

абре там дека ората си пасат офцете вие оцелеватехи хи хи кило вино 2 ракийка 10 кила месце и сте готови за дено друго не ви требе

9

Айде бе

преди 3 години

Аз спазвам най-основния и сигурен принцип за безопасност в планината. Като хайдутите навремето - в планината можеш да ме видиш между Гергьовден и Димитровден.

8

До 4 Адолф

преди 3 години

Ти водач може да си намериш ,ама се иска да си в добра ПЛСНИНАРСКА форма за зимата трябва да си 2-ино по издръжлив и да имаш .. крачета,, и за леден склон и за дълбок сняг защото ако ходиш по асфалт до някоя хижа по-достъпна надали ще ти трябва планински водач.

7

Аз ходя по баири

преди 3 години

И съм / 2/ КОМЕНТАР --КОМЕНТАРА не е за планински водачи ,хижари ,алпинисти ,спасители и прочие местни жители и д-р. Хващали са ме гръмотевични бури лятно време при които и една крачка не можеш да направиш защото си и във облак...Много голяма помощ е да познаваш терена ,най-голяма помощ ще имаш от собствения опит И споделен др. .опит мн. пъти негативен. .Иначе всеки може да рискува ,но е добре примерно като ще се рискува да е някаква грамадна парична награда или благородно дело ...

6

МНЕНИЕ

преди 3 години

Цялата тази простотия няма да ви помогне в Планината . Ще помогне на роднините ви , да ви открият мумифицираното тяло Напролет .

5

Адолф Хитлер

преди 3 години

До Адолф ХитлерАз съм водил хора до Черни връх тази зима без какъвто и да е опит с планините, дори и лятото. Просто знаеха какво да очакват, малко трябваше да излезнат от зоната си на комфорт и се получиха нещата. Утре някой ще си купи снегоходки и котки, ще се помисли за големия планинар и ще се нашие на някой лавиноопасен участък тип Мальовица... Хубавото, е че към днешна дата GPS-и са навсякъде в нас, просто ако предприемате изкачване сами, уведомявайте близките, ако случайно стане греда.

4

Адолф Хитлер

преди 3 години

До Не трябва да носишВремето в планината се променя за секунди, това, че една прогноза в 3 дни е слънчева, не значи, че в планината не може да падне брутална мъгла или порой. Това за зимата е пълна глупост. Като нямаш опит, си намираш някой с такъв. Котки и снегоходки са + и са необходими за редица върхове, но те не са за хора без опит. Маршрути като боянския водопад, камен дел, че дори и черни връх, спокойно могат да се вземат без тях и с малко поне наличен опит и адекватно облекло.

3

НИК

преди 3 години

До 2Ти имаш ли нещо на "горният етаж" изобщо? Ходи се снимай, ей така за всеки фатален случай. Или по-добре стой си в мишата дупка и си кротувай. Тесногръда и ограничена персона.

2

Не трябва да носиш

преди 3 години

Снегоходки ,котки допълнителни дрехи и фолио и джиесеми--просто зимно време в планината не се ходи ! Лятото по непознати баири също не се ходи ,и гледайте ако ходите на излет да виждате мястото от което идвате следете прогнозата поне за три дена да е постоянно слънчева. . .

1

Анонимен

преди 3 години

Ми най-базовото нещо, което трябва да знаеш - кой си, аджеба. Иначе се надценяваш и си мислиш, че планината ти е задния двор. Готов ли си? Какво трябва, за да си готов, особено ако нямаш водач? Всички тези, които са тръгнали да се катерят и спускат, без да имат необходимата екипировка или подготовка или без да разбират, че не са по-големи от планината и климата, са или невежи, или суицидни.