64

Анонимен

преди 3 години

До РеалностКолко "веднага" реалистче? Колко време минава, между момента на раздялата с " приятелите" и момента, в който тези "приятели" решават, все пак, да се обадят на ПКС?И накрая - защо наричате мало умието си, неспособно да разбере, че от момента на попадането в лавина текат десетина минути, в които затрупан човек има шанс да бъде спасен - "реалност"?

63

Мнение

преди 3 години

Този сезон се убедих, че по нахални и откровено нагли същества от тези сноубордисти просто не съм срещал. Тези същества живеят с мисълта, че номера е да си направят кефа, а всички други са им длъжни...едни са длъжни да ги спасяват, други да им търпят номерата по лифтовете, трети са длъжни да ги приемат - такива каквито са. Е.... не сте. Може да сте виртуозни акробати по съоръженията, но това не ви прави нито отговорни хора, нито безсмъртни. От седмица и нещо се тръби за лавинна опасност...

62

ГосТ

преди 3 години

Герберастията взема човешки животи, герберастията!

61

Реалност

преди 3 години

Това няма да е като с канадския хокеист. 7 дни в планината, накрая жив,но с ампутирани крака. Ако бяха засекли сигнала веднага, щеше да е жив, но бюрократщината у нас коства човешки животи.

60

Анонимен

преди 3 години

До КривонделА пропуснах да кажа, че по въжето един да оцелее в част от колоната, след това по въжето се изваждат и останалите,затова е въжето и затова се навързва въже от човек до човек на определено растояние,а не близко един до друг.

59

Анонимен

преди 3 години

До КривонделАми не се пресичат така лавини,лавини никога не трябва да се пресичат и да се избягват районите с лавини, но ако се наложи да се пресече лавина, се навързват всичките с въже помежду си на определено разстояние и трябва да са с алпийско обурудване!Ако нямат специално обурудване,най-важното е въжето,но трябва и да знаят как се връзват възли, морските и алпинистките възли не са еднакви!

58

Анонимен

преди 3 години

Я не лъжете,когато падна лавина,някои ги открихме след минути,а други чак късно на другия ден с кучета, кучетата са специално обучавани за такива случаи в планината и са много умни, дава се използвана дреха на човека да подуши.Трябва да върнете гражданска защита,която закрихте,нямате вече и специалисти за такива случаи!

57

Анонимен

преди 3 години

Първо се пързаля където не трябва, после спасителни акции за милиони.

56

Кривондел

преди 3 години

До Solar PowerВсеки с хобитата си. Според мен обаче следва да се опитваме да минимизираме риска, доколкото е възможно, без да се отказваме от хобито си. Дължим го не само на близките - но и на спасители, доброволци - които впоследствие ще рискуват живота си заради нашите решения.

55

Кривондел

преди 3 години

До До кривонделДе да беше и читател - освен писател. Написах, че оцеляемостта е през първите 15 минути, а после процентът оцелели ГЛАВОЛОМНО ПАДА. И това е самата истина. Има изровени и след часове. Но в процентно изражение шансът някой да е оцелял след първите 15 минути започва стремглаво да пада. Живеем в ерата на обилната и лесно достъпна информация - възползвайте се!

54

Анонимен

преди 3 години

АМАТЬОР

53

Анонимен

преди 3 години

Да бе мирно стояло НЕ БИ чудо ВИДЯЛО

52

Solar Power

преди 3 години

До До кривондел: Те и възрастните правят това. Последния самохвалко гушна букета близо до Еверест...... хората просто искат адреаналин. Трябва да им се помогне но по друг начин.... карането на скейт или скачането с делта планер или качването на Еверест неминуемо водят до тежки последствия....

51

До кривондел

преди 3 години

Че си кривондел е ясно, но, че си и дървен философ, и това разбрахме. Голям си спец, а драскаш из разни форумчета, ползвай го този мозък за по висши дейности. Как пък изчисли, че под снега може да се живее само 15 минути!? Вадени са живи хора и след часове под снега, зависи как, къде и в каква поза е затрупан. Лошото е, че младите са самонадеяни и подценяват опасностите. Хубаво е да са смели и да търсят приключенията, но това трябва да става разумно. Има си уреди, които изпращат сигнал, но...!?

50

селянин

преди 3 години

абре и преди имаше един веган дека обясняваше че да се яде треволяци е полезно ся и този се прави на велик абре въобще мислим дека младежта си мисли че е безсмъртнаама неюо на практика не се получава

49

Кривондел

преди 3 години

До 25Описаното от вас просто няма практическо приложение.Според статистиките оживяемост при затрупване от лавина има през първите 15 минути, после процентът започва да пада главоломно. Истинските начини да се предпазим, доколкото е възможно, е да НЕ ХОДИМ в лавинарниците. и по възможност да сме с хора, които да ни изровят. за тази цел лавинните участъци се пресичат ПООТДЕЛНО и на дистанция.

48

до 52

преди 3 години

Умниците кликат find my phone на апъл и стават експерти, нИдей тЪка, мола ти са.

47

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 43Телепортацията е по-ефикасна, ама с дронове е по-гот, щото е екстремийка, а фрирайдърите това търсят.Спускат улея - емстремийка,да го ду .хат лу.зърите, тръгва лавината - екстремийка,май райдъра ще го ду .ха, гепва те дрона-опаа,екстремийка, изпуска те-олеле!,идва хеликоптер със 100 м въже и те закача в последния момент - пак екстремно, накрая те телепортират в стаята на най-готината райдърка и кво..ами тя в лавината, не успели да я измъкнат!..Е,като няма екстремийка -чек ийка;)

46

Анонимен

преди 3 години

До ПСС Само да допълня - при наличните отражения на сигнала / нещата се случват в силно пресечена местност!/, дори пресмятането на разстоянието от телефона до клетката е проблемно....Това го добавям за всички умници, които опищяха света с викове колко е "просто" да се засече локация при тези условия!

45

Анонимен

преди 3 години

До ГосТ Не и по време на непосредствена лавинна опасност, не и по време на силен вятър, не и при недостатъчна видимост.Хайде, по-спокойно с вълшебните приказки. Този необорудван фрирайдър е бил в отвъдното не по-късно от 10 м след затрупването му от лавината. Вероятността да му се помогне в тези условия е близка до нулевата, който и както да е подготвен с хеликоптери и всякаква друга техника...