25

Vako

преди 4 месеца

Бях сигурен че Българина е успял от чужбина.Като всички останали.После емигрантите българи били предатели.Трябва да се спре с тази догма

24

Открил

преди 4 месеца

Има пояс около слънчевата ни система от малки астероиди и планети. Хиляди са на брой и никой не се занимава с тях от 50 години. Всеки може да си открие и наименува някаква скала. Лошото в случая е че ще трябва телескоп но не от евтините. От 3000 - 5000 евра. Но браво на нашия и всички които се занимават с тази наука

23

Анонимен

преди 4 месеца

Защо не я откриха онези мързеливци от БАН?!А учен, работещ в Германия.Няма значение дали е българин, това не прави страната ни велика, прави този учен известен и признат. Браво.БАН харчи по 160 млн лв на година, а какво правят ?!

22

Анонимен

преди 4 месеца

Голяма суматоха и ентусиазъм за космическите ''открития''! Така се представят нещата сякаш утре стягат куфарите и заминават тиквениците!

21

Анонимен

преди 4 месеца

Той живее и работи в Германия. Значи човека е с истинска диплома! А тази планета ще събере ли цялото българско БКП на едно място че да си отдъхнат нормалните българи?

20

Анонимен

преди 4 месеца

Открил на марко макарите

19

JWST

преди 4 месеца

До полковник КолевИскаш да кажеш 70% повече от земната гравитация, а не 70 пъти. Така или иначе, тази планета е подобна на Венера. В случая хубавото е, че е близо до нас и може да се изучи с Джеймс Уеб и други бъдещи телескопи. Представлява по-голям интерес за учените, отколкото за нас.

18

полковник Колев

преди 4 месеца

Откритата екзопланета не е годна за колонизиране от човека. Само земното и притегляне е 70 пъти по голямо от нашата Земя и като прибавим и другите типични особености не е открито нищо особено или необичайно....

17

Безаналоговото клише

преди 4 месеца

Че то всяка планета е уникална. Интересно ще е някой да открие неуникална планета. Това вече ще е грандиозно постижение без аналог в мире.

16

Totenkopf

преди 4 месеца

Ами не е български учен пише си работи и живее в Германия, каква е връзката с БГ търтеи и клатикурници не става ясно

15

JWST

преди 4 месеца

Масата на планетата са определили от гравитационно въздействие върху звездата, а размерът й от затъмнението, като планетата минава пред звездата. Като знаеш масата и размера, можеш да изчислиш плътността и съответно да заключиш че е скалиста планета. По орбиталния период разбират близостта до звездата и съответно условията на повърхността - в случая подобни на Венера.Има и методи за планети, които не минават пред звездата, но обикновено не предоставят толкова информация за планетите.

14

JWST

преди 4 месеца

Досега се открити малко на 4000 планети и за 20-30 от тях се предполага, че може да са годни за живот - най-близката такава е в Проксима Кентавър, а най-много има в TRAPPIST-1, където планетите са толкова близко една до друга, че изглеждат като луни в небето. Обитаемостта им е повече догадка, отколкото факт. James Webb и други телескопи ще изследват атмосферите им и ще разберем повече. Броят на планетите в галактиката е стотици милиарди, но толкова можем със сегашната технология.

13

Анонимен

преди 4 месеца

Писна ми от фалшификаций

12

Хахахахахахахаха

преди 4 месеца

Сидни, нискочело дoбиче, минало си покрай астрономията, ама си отбрало, колкото разбира cвиня от кладенчова вода :)ВСЯКА планета, в друга звездна система, извън Слънчевата, се нарича екзопланета.От 2400 екзопланети, 16 са в обитаемата зона - достатъчно топли, но не прекалено горещи, за да поддържат живот. Тия 5 от 16-те не знам по какви критерии си ги отделил, сигурно е нещо смислено, но за жалост не си го разбрал.

11

от АвстралияСиднейй

преди 4 месеца

От 2400 планети само 16 са в зоната да бъдат екзопланети. От които половината може би са с негодни условия. Така че я има 5 планети реално с условия, я не. Та какво открил тоя? 6- та планета ли?

10

Ами

преди 4 месеца

До 10 под мен:Много си зле! Парите за наука са най-добре похарчените пари на данъкоплатците, наред с тези за образование, здравеопазване, култура и спорт.Ако всички държави харчеха за наука, вместо за оръжия и войни, вече щяхме да сме колонизирали цялата Слънчева система!

9

АнонимеН

преди 4 месеца

ОНОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ГО-ВЕДО ТРЪМП ТРЯБВАШЕ ДА СЪКРАТИ БЮДЖЕТА НА НАСА И ДА СИ ЗАМИНАТ ВСИЧКИТЕ ТЕЯ ДЕТО ИЗСЛЕДВАТ ДАЛЕЧНИЯ КОСМОС И КАТО ЗВУК И КАТО КАРТИНА !ОНЯ КУРВУЛАК ОТ ФИЛМА КОНТАКТ 1997 ЩЕШЕ ДА ГО ПРАТЯ ДА РАБОТИ НА УЛИЦАТА ВМЕСТО ДА МИ СЛУША ДАЛЕЧНИЯ КОСМОС И ДА Я ХРАНТУТЯТ С ГОДИНИ!

8

Анонимен

преди 4 месеца

Браво

7

Ами

преди 4 месеца

Когато планета преминава ПРЕД звездата, предизвиква частично затъмнение

6

Ами

преди 4 месеца

Как е разбрал , че е с скалиста повърхност и даже , че е пригодна за живот ?Записват светлината, излъчвана от далечни звезди. Когато планета преминава през звездата, предизвиква частично затъмнение. По характера на това затъмнение се определя дали планетата е скалиста или газова, дали има атмосфера и други характеристики. Скоро ще изкарат в орбита нов телескоп Джеймс Уеб и ще определят състава на атмосферата на далечни планети, дали има вода, кислород и други елементи, свързани с живота.