28

Reptile

преди 2 месеца

До Коча,
Кочев, какви са тея плочи по 32 см, бре, да не си в некой бункер?! Плочите са в диапазона 12 - 22 см, ясно какъв майстор си - пази Боже да ти не дохожда в къщата...

27

Коча

преди 2 месеца

Да пази Господ ! Занимавам се със строителни ремонти, по план имам 32 см плоча, тя е 24 см. Само пясък , малко бетон и още по малко арматура.

26

бай Таци

преди 2 месеца

Какви панелки 1977-ма бе чимшир?!?

25

Vrancea

преди 2 месеца

Вранча , 1977 , 7,2 по Рихтер. България се размина с малки разрушения в Свищов. Панелките устояха обаче . :D:D:D

24

Анонимен

преди 2 месеца

Тапатника ти отговаря, че 2102 беше 4,9 по Рихтер. Та това 5,7 си е почти десет пъти по силно. Скалата на Рихтер е логаритмична. Какви температури те гонят. Виж скоростта на четирите вида сеизмични вълни. Ако си на 100 километра идват за 25 секунди. Как ще предопредиш хората за 25сек и ще се евакуират. Продължителността на едно земетресение за нашите региони е 45сeu. Колко време имаш. Имаме ли система за предупреждение. :)

23

Клоунски Свят

преди 2 месеца

До Анонимен - 5,7
Ей тапетник, преди 9 години беше 6,1 - ама после го намалиха (и от EMSC и от USGS -те им е практика от 15 години и повече да намаляват).Истината е че се лъже за земтресенията , предсказуемостта им , взаимодействията им със време, температура и прочее на СВЕТОВНО ниво.
Пример- винаги имаш покачване на температурата при сеизмична активност - до степен че примерно във Щатите на инфрачервен сателит съм виждал как отчита като при огнище на пожар - но изчезва за няколко минути .

22

ОНЗИ ОТ ХОЛАНДИЯ

преди 2 месеца

Очевидно човекът публикувал коментар 21 е сериозно некомпетентен! 2012-та година като ни люля с 5.9 по рихтер, имаше ли разрушени сгради и жертви? Отговорът е НЕ! Щетите бяха главно по комини и стари сгради и дори там говорим за пукнатини, а не срутвания...

21

Анонимен

преди 2 месеца

Около 5,7 по Рихтер тука ще си е катастрофа. Това е максимума, който могат да понесат повечето сгради в България. Отговаря на около 9 по скалата на Медведев, Шпонхоер, Карник за интензитет. Дълги години това беше критерият в проектирането и то при качествено изпълнение. Преди 1977г земетръсните мерки са били доста занижени, че да оказват съществена роля в проектирането.

20

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СТАНЕ И В БЪЛГАРИЯ...ВЪПРОСЪТ Е НЕ ДАЛИ А КОГА!

19

Анонимен

преди 2 месеца

Земетресение от 6 до 7 по скалата на Рихтер се определя като "силно" и с очакване на разрушения и жертви. Дано в сегашния случай не е така.
Впрочем скалата е логаритмична, т.е. всяка следваща степен е с 10 пъти по-голяма амплитуда от предната.

18

до 4

преди 2 месеца

Ех... Сега от къде да започна?! Как да ти обясня защо се изказах така. Ами, за българина земетресението е сеир. Излиза долу пред блока и започва да дрънка празни приказки и да се налива с ракия. Прочее, на последния етаж е най-безопасно, ако има земетресение. Аам страхливец като тебе няма как да го знае.

17

Анонимен

преди 2 месеца

Не разбирам някои хора какво ги е страх от земетресения?! Това не е нещо, което можем да контролираме. Единственото, което можем да направим, е да не си бутаме носещи стени из блоковете (особено по изгнилите панелки и ЕПК-тата, където ВСЯКА стена е носеща) и по старите сгради. Гредоредите трябва да бъдат съборени и построени наново. Изучих се в Япония. Живях на 77-ми етаж. Знаете ли колко е яко 6.5 по Рихтер там? Не ме беше страх, както и околните. Това да не ви е страхливият бай Ганьо?!

16

до 4

преди 2 месеца

Само да обясним на пpъдливите страхливци, като теб, че на високите етажи е най-безопасно по време на земетресение.

15

Клоунски Свят

преди 2 месеца

До Ужас.
Ако знаеше за тези туич и ютуб канали за които аз знам и следя от над половин година щеше да знаеш че това идва и у нашиот двор независимо какво ни е положението - природата от кризи и немотия не се стряска.Получава се нещо като миналата година при старта на горонабирусната ПЛАНдемия - всичкото съсед пламна, ние се правим че немаме ни един.Само се надявай некой медиен маркоман да не се изтапани и да рекне че тука всичко е спокойно щот тогаз и 10 по Рихтер напук на тоз мож удари

14

Анонимен

преди 2 месеца

Ужас!

За сега ни "подминава"!

Турция, Гърця, Хърватия, Румъния...

Дано при нас да няма такова природно бедствие, че при тази тежка социална, финансова и икономическа мизерия в която живеем днес, "потъваме" перманентно!

А, като знам какво е качеството на новото строителство... косите ми настръхват.

Господ Бог да ни пази!!!!!

13

мишо бирочето

преди 2 месеца

като си погледнете магистралете на баш майстора как са строени и как се разпадат без земетресения си помислете как са ви строени новите жилища и какво ще остане от тях при едно силно земетресение. "предприемачите" са едни и същи и дават хапартаменчита на цецу панелката.

12

гърчалята

преди 2 месеца

Гледали са старата карта

11

Анонимен

преди 2 месеца

Вие гърците не ги мислете - в провинцията почти всички живеят в къщи, а дори и в големите градове жилищните сгради са до 5 етажа, с пълно спазване на всички противоземетръсни норми, точно защото знаят че са в такава зона...
Ако тук обаче тръсне нещо подобно, направо не ми се мисли какво ще остане след него

10

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен
Да, вярно е. Земетресението във Вранча м. Март 1977 година беше ужасно, а *** скриха истината и твърдяха, че няма срутени сгради, няма жертви, няма... А, и Чернобил не беше опасен според тях.

9

до 6

преди 2 месеца

Не е само Вранча. В началото на 20 век е имало земетресения на територията на България с магнитуд около 7 по Рихтер. Например Чирпанското през април, 1928 г. - 7 по Рихтер, 7.2 по Рихтер край н. Калиакра през март, 1901 г, край Велико Търново 6.8 по Рихтер, юни, 1913 г. 7.5 по Рихтер, април, 1904 г и т.н.