31

Алпи

преди 3 години

Супер изказване на Петков, много точно казано. Медийна шумотевица, която дава крила на високопланински туристи, и ги превръща в герои. До следващата жертва. В това време кадърни и опитни алпинисти си катерят и никой не ги отразява. Защото нали, не са вегани, не са диабетици, не са някакви брутални самохвалковци. Хайде стига вече, време е някой да го каже директно - тези хора са самовлюбени егоисти, които не и трябвало да са вдъхновение за никой, не би трябвало да им се дава трибуна и внимание.

30

Анонимен

преди 3 години

Шерпите наистина стават фактор в момента там, защото го смятат за своя територия. Не харесват соловите изпълнения, не искат "неорганизирани" експедиции. Стига се до ситуации на недостатъчно място за палатки, спорове и т.н. Губят се животи от алчност. Цяла индустрия е това. Постижение ли е ? Безспорно, няма лесно качване и да те носят там. Геройство ли е? Абсолютно не. Национална чест ? Едва ли.

29

Че Гобара

преди 3 години

Вероятно много хора ще ми скочат тук, но Боян Петров беше същата стока. Извинявайте, но това са самоцелни високопланиски туристи, които искат да качват ударно 8-хилядници заради позьорщината. То не го бяха вадили от ледени цепнатини, то не бяха диабетични кризи, от които пак го спасяваха колегиални алпинисти, та се катери с пирони в крака, и т.н. Все разчита, че някой ще му бърше *** на тази височина. За мен това е супер егоистично и непрофесионално. Биолог който си има хоби. Хайде аман ...

28

ран

преди 3 години

Българина обича всичко да принизи и оплюе. "Изгладнели шерпи" е грубо. Но където и да сме ние, все ще сме жертвички, все ще има обвинения и скандал...

27

Ira

преди 3 години

Изгладнели шерпи? Много просташко изказване. На някои хора всичко им е ясно и всичко свеждат до своя мироглед.

26

Анонимен

преди 3 години

Най-накрая авторитет да се изкаже по темата. Тука медии и всякакви разбирачи се сцепиха да обявяват тоя турист за герой сътворил невероятен подвиг.

25

до Айде ся

преди 3 години

Едно е да ползваш шерпа да ти качи нещата до базовия лагер, друго е да те носи до върха по опънати въжета, да ти прави супата и да ти опъва палатката. Шерпи ползват всички. Но не всички ги качват в *** верига като мравки до върха за едната снимка всоциалната мрежа.

24

Че Гобара

преди 3 години

До Айде сяПич, дори не си помисляй да сравняваш Петков със Скатов. Две отделни планети. Моля те, прочети малко за кой говориш. Този инфлуенсър-веган-алпинист просто ако не беше този връх, щеше да му се случи на следващия. Хайде, моля ви. К2 през зимата са го атакували най-елитните руски, полски, и какви много други легенди, и то без успех. Скатов турсита се засили да го качва като багаж е не става.

23

Анонимен

преди 3 години

До АТАКИСТА твоят шеф белият психар викаш хич не захлеби, а?

22

Анонимен

преди 3 години

Колумб1492-ра.Откриването на Америка.Половината от екипажите не се завръщат.Ако смъртта плашеше човек да отиде тук или там, още щяхме да си висим по дърветата като маjмуните.

21

Айде ся

преди 3 години

Николай Петков, вие ползвахте ли шерпи за изграждането и оборудването на лагерите на Еверест? Беше ли им платено за това? Ако, да. Край. Няма никакъв смисъл от вашите приказки. Ако, не. Извинявам се.

20

Анонимен

преди 3 години

Само с това за шерпите не мога да се съглася. В крайна сметка ако знаеш, че има бaлъци, които са готови да си дадат парите и живота само да се похвалят, че са изкачили К2 зимата, ми няма ли да им вземеш парите? Те така или иначе ще се потрошат. Поне някой да има полза от това, да не е съвсем напразно.

19

Че Гобара

преди 3 години

Петков го е казал културно и завоалирано, от възпитание. Ама преведено на нормален език това означава - "Скатов е бил турист, човек без сериозен опит и история по алпинистки клубове, и в действителност най-обикновен позьор.", Човекът много правило го казва, че високопланинските туристи всъщност не допринасят с нищо за алпинизма, и по-скоро вредят. Напълно му подкрепям мнението. Според мен е време тази лудост с платените аматьорски изкачвания да бъде забранена, и да се въведат строги правила.

18

Анонимен

преди 3 години

Тези експедиции са забавление главно за богати американци, швейцарци и австрийци. Стотици ходят на година и *** докато снимат за социалните мрежи с ГоПро камери, но никой не ги смята за национални герои, защитаващи едва ли не честта на флага. От нашите отиват няколко на година, един умира и цял месец медиите захлебват от медийното внимание.

17

Анонимен

преди 3 години

Цялата тази история с комерсиализираният височинен туризъм е подигравка с истинските алпинисти. Лагери, разпънати палатки, кислород, чай, супи, нови обувки, въжета, стълби..идея си нямате колко грижи полагат за тях и те пак успяват да се утрепят. Единствената адекватна подготовка за такива геройства е да свалиш килограми, да не изтормозиш шерпа прекалено. Съжалявам за човека, но хвърли много пари на вятъра от егоизъм и без трезва преценка

16

Анонимен

преди 3 години

След 8000 метра си в зоната на смъртта, руска рулетка,пътник,няма кислород,не може да дишаш,да мислиш,отиваш към мозъчен оток,умора,всеки сам се спасява.Около теб мумии на замръзнали трупове на алпинисти от предишни експедиции,някой от преди,5-10-20-50г,.Но ти продължаваш за да стигнеш вархъ.50% от загиналите са при слизане, същото дърво че и по зле.

15

Ами да

преди 3 години

Твърде лекомислено и комерсиално почна да се подхожда към тия неща в последно време !

14

Екипът на Скатов

преди 3 години

Експедицията е пълен успех.Малка подробност : със пет жертви и никой не качил върха.Освен шерпите.Представи си ако не беше успешна....

13

Анонимен

преди 3 години

Нашите алпинисти оставиха медиите да надуват балоните за геройствата на организирания височинен туризъм. Разбирам ги, медиите щяха да ги разкостят, че го правят от злоба, дори да беше от най-нормално чувство за загриженост.Иначе, няма изненада в развръзката. Дано има научени уроци. И дано по малко самовлюбени егоманяци тръгват за пари да си оставят *** по най-недостъпните места на планетата. Направиха базовия лагер на Еверест по задръстен и мръсен от селско дере, а уж "природозащитници"

12

Анонимен

преди 3 години

Факт, за 8 години няма как да станеш топ алпинист. Не че там горе има някаква гаранция за нещо, но с тази експедиция се пресилиха.