40

Анонимен

преди 3 години

И то какво става? Ако си имал операция - на изпит. Ако си ходил на преглед при лекар - на изпит. Лекарите ще трябва да доносничат за пациентите си.

39

Анонимен

преди 3 години

Според списъка на болестите, вероятно над 90% от шофьорите ще трябва да ходят на допълнителен изпит заради болестите си.

38

Реалист

преди 3 години

Реалността е, че това са нови спънки, напълно излишни. За шофьорска книжка, вкл. и за подновяването й, трябва да имаш медицинско. Личният лекар е този, който определя дали си годен или не за шофьор, като ако трябва те праща на допълнителни прегледи при съответните специалисти, които си дават мнението в медицинското свидетелство. Това е нормалният подход и най-ефективния. Всичко останало са измислици на некадърници имитиращи дейност.

37

Анонимен

преди 3 години

Аз имам Експертно Решение от ТЕЛК за болнични и заради него КАТ искаха да ме пращат на ТОЛЕК, за да си подновя шофьорската книжка. Ако не работех и не ми трябваха болнични, нямаше да ходя на ТЕЛК. При мен се съединиха болничните от две операции и затова стигнах до ТЕЛК, Ако беше само една операция, нямаше да ходя на ТЕЛК и КАТ нямаше да ме занимава с дивотиите си.

36

Обективен

преди 3 години

Общо 77 са болестите в списъса, като в тях се включват и диабет, СПИН, хипертония, камъни в бъбреците, жлъчката или в пикочните пътища. За всяка от тях - изпит в КАТ!!!! Този който го е измислил трябва да получи Нобелова награда за неострота.

35

Обективен

преди 3 години

Някои от болестите в списъка за ТОЛЕК31. Увреждане на кръвоносната система:а) разширени вени, тромбофлебит, флеботромбоза, посттромботичен синдром и язви;б) състояния след оперативно лечение на: разширени вени на долните крайници без трофични промени;в) хемороиди и фистулозни парапроктити до оперативното саниранег) хемороиди и фистулозни парапроктити след оперативното саниране49. Специфични заболявания на костите:а) хронически остеомиелит със или без фистула;б) туберкулоза на става

34

Обективен

преди 3 години

Към тази Наредба от 2011 година има една заповед, която изброява болестите и какво се иска според категорията на шофьора. Списъкът на болестите е безкраен и няма нищо общо с реалността. Проблемът е, че един работеш човек трябва да си загуби многоо дни, за да се оправи с бюрокрацията около подновяването или издаването на шофьорска книжка, като при това се чака с месеци за дата за явяване на ТОЛЕК. Сега се добавя нова бюрократична пречка - неясно какъв изпит.

33

Обективен

преди 3 години

Това за хронично болните го няма никъде по света. Аз като потърпевш от това нововъведение (Нарадба от 2011 година) ще ви кажат, че списъка на болестите е безумно дълъг и на практика почти всички болести в списъка не се отразяват на шофирането. Това, което се пропуска в новината е, че приложението на Наредбата от КАТ е пълно безумие - всеки с Експертно решение от ТЕЛК трябва да ходи на ТОЛЕК (Транспортна Областна Лекарска Експертна Комисия), незаивисмо, че Решението на ТЕЛК може да е,че си здрав

32

Анонимен

преди 3 години

Индиец няма как да го пратят на изпит. Той никога не е бил там.

31

Ядосан до 31

преди 3 години

Такаа, а сега да поговорим за отговорност. Когато епилептик се друсне в дърво на два метра от детето ми. Какво правим при евентуален проблем?! То е ясно че му причиняваме смърт в състояние на афект, ударил е детето ми. Какво правим с този, който му е издал свидетелство, че е годен за шофьор? Издирваме роднините и децата му и им причиняваме същото ли? Съответно смърт. Не, че не съм го мислил.

30

Байчо Ви

преди 3 години

До СпокоенАбе хора...като не знаете питайте и четете законите! Има си наредба 3 за техничека годност на водачите Обн. ДВ. бр.39 от 20 Май 2011г, и там са указани при кои заболявания каква категория може да притежава водач, след произнасяне мнението на ТОЛЕК! Не виждам защо е тая глупост, която искат да ви наложат сега...казвам да "Ви" наложат, щото всеки е потенциален инвалид и когато се сблъска с бюрократичната държавна машина, тогава ще вие като куче!

29

Ко? Не?

преди 3 години

Вижте, няма как КАТ да преценява дали някой има хронично заболяване и дали то би било пречка да бъде шофьор! Хора с хронични проблеми на гласните струни /ларингит/ могат да шофират перфектно, но не могат да ругаят на висок глас. Както някой спомена - епилептика може да е съвестен шофьор със златен талон, но един през живота си може да се вреже в спирка с 15 човека и да изтрепе половината от тях макар и с 50 км/ч! Ами не! Тоя с ларингита да си кара, за епилептика - сори. Гадно е, но съдба!

28

Анонимен

преди 3 години

Джигитите няма смисъл да ги пращат на шофьорски курсове,а направо да им отнемат превозните средства и пред очите им да ги смачкат на преса за скрап - само това ще ги усмири,нищо друго!

27

Ликвидация на КАТ

преди 3 години

Заради принуждаване на милиони водачи да увреждат тежко и нелечимо Земята ни с включени фарове денем и с холограмни оръжия Всички полицаи писали актове се следят като ОСОБВНО ОПАСНИ ТЕРОРИСТИ..ПОдават на кадрите ..Книжките за правоупраление на тези опасни терористи СА НЕВАЛИДНИ>>Увредили са ТЕЖКО МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ВКЛ С РАЗОРЯВАЩИ НЕВАЛИДНИ АКТОВЕ И ПРЕСТЪПНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ..

26

ДДРОнег

преди 3 години

До Анонимен 26Прав сте, без контрол, самоконтроли морал всичко може да се превръне в хранилка, в корупционна хранилка !!!

25

Анонимен

преди 3 години

Хубава нова хранилка си измислят. И 700 изпита да има, като контрола по пътищата е нулев, ефект няма да видим. А това сега ми прилича на нова хранилка, след като отрязаха далаверата с продаването на книжки...

24

ДДРОнег

преди 3 години

То хубаво, *** джигитите ако ходят на проверочни, нека са пред специални комисии, със запис, че ако пак сгафят, да се види как са се държали по време на проверките !!!И след проверките - комисии, дали са годни да се пуснат да шофират отново !!!И всичкиет комисии да си плащат, че да се научат на примерно поведение !!!Иначе ще си платят на някоя фирма и ще минат проформа проверките !!!

23

Анонимен

преди 3 години

Камери в колите и навсякъде и разследване с глоби за всеки заснет джигитаклък.

22

Ха-ха-ха...

преди 3 години

Измислиха една ненужна и много вредна агенция. В тази агенция изразходваха милиони за заплати и служебни забавления и сега трябва да оправдаят ненужното си присъствие. Ето това е зрелия социализъм - не търсим хора за съществуваща работа, а на ненужни хора се опитваме да измислим безполезна работа.

21

Възмутен

преди 3 години

То за джигити мигити ясна работата!Ама докога държавата ще се прави на кьорава и не вижда стотиците хиляди неграмотници от маалите които карат с купени книжки и не знаят нито да четат,нито да пишат камо ли да ти знаят правила,закони и т.н.!Кога продавачите на книжки на неграмотници и кифли ще влязат по затворите?Те произвеждат убийци по пътищата!