9

Пълнена пу..ка

преди 3 години

До Анонимен 3 Точно това , за което си мислиш, съм си поръчал за малко по късно.

8

Анонимен

преди 3 години

Трапезата на Коледа по нашенскиПразничната трапеза на Коледа също трябва да е богата,защото бележи края на коледните пости.Тук обаче се набляга на месните ястия месни зелеви сърми,кебапи,пържоли,кавърми, кюфтета,характерните за българската кухня суджуци,бахур,луканка,а в някои краища приготвят и пълнено прасенце.***,баклава,шера...На нова година се приготвя и баница с късмети.

7

Коледа

преди 3 години

Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек.Масата на Бъдни вечер не се раздига, за да се нагостят умрелите.

6

Коледа

преди 3 години

Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед(за сладък живот), чесън(да пази от зли сили),варива(символ на плодовитостта),ошаф(изсушени плодове),лук и орехи(да се гадае по тях каква ще е годината).За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки,постни сърми, бобена яхния,кисело зеле,както и да изпечете тиквеникПо стар обичай,в някои краища на страната приготвят зелева чорба с нарязан в нея праз,щипка червен пипер,печена и нарязана люта чушк

5

Коледа

преди 3 години

....В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса.Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица,божичняк,бъдник,погача),а други на земята,нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед

4

Коледа

преди 3 години

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, затова трапезата, макар и постна, трябва да е богата, за да е плодородна годината. Ястията трябва да са нечетен брой обикновено 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса. Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други на земята, нивите и стопанствот

3

Анонимен

преди 3 години

Ох, аз прочетох нещо друго вместо пуйка и се притесних...

2

Анонимен

преди 3 години

Пуйката не е традиционно за България ядене, по който и да е празник. До до голяма степен и за Европа като цяло не е. За отвъд океана е друга работа. Ама пусти деца на демокрацията, само пуйки са ви в главите. Да бахте прочели малко за коледните традиции по нашите ширини, да ги съхраним. А забравих.. те (може би) са комунистическо наследство..

1

Анонимен

преди 3 години

С кисело зеле,ще е по-вкусно и по-лесно за приготвяне.