Трапезата на Коледа по нашенскиПразничната трапеза на Коледа също трябва да е богата,защото бележи края на коледните пости.Тук обаче се набляга на месните ястия месни зелеви сърми,кебапи,пържоли,кавърми, кюфтета,характерните за българската кухня суджуци,бахур,луканка,а в някои краища приготвят и пълнено прасенце.***,баклава,шера...На нова година се приготвя и баница с късмети.
Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек.Масата на Бъдни вечер не се раздига, за да се нагостят умрелите.
Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед(за сладък живот), чесън(да пази от зли сили),варива(символ на плодовитостта),ошаф(изсушени плодове),лук и орехи(да се гадае по тях каква ще е годината).За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки,постни сърми, бобена яхния,кисело зеле,както и да изпечете тиквеникПо стар обичай,в някои краища на страната приготвят зелева чорба с нарязан в нея праз,щипка червен пипер,печена и нарязана люта чушк
....В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса.Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица,божичняк,бъдник,погача),а други на земята,нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед
Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, затова трапезата, макар и постна, трябва да е богата, за да е плодородна годината. Ястията трябва да са нечетен брой обикновено 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса. Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други на земята, нивите и стопанствот
Пуйката не е традиционно за България ядене, по който и да е празник. До до голяма степен и за Европа като цяло не е. За отвъд океана е друга работа. Ама пусти деца на демокрацията, само пуйки са ви в главите. Да бахте прочели малко за коледните традиции по нашите ширини, да ги съхраним. А забравих.. те (може би) са комунистическо наследство..
Рецептата Dnes: Плънка за празнична пуйка