142

JsT

преди 2 години

До Engineerот 20 години си плащам сметките в София, в 3 апартамента с ТЕЦ. Няма толкова безобразно скъпи сметки. С оглед на здравия разум (т.е. нормално е да има топлинни загуби при пренасянето на водата) както и кражбите на комшиите, така и неефективните сградни инсталации да е МНОГО по-скъпо ползването на ТЕЦ. На други места където съм живял, в апартаменти без ТЕЦ, отоплението е 2 пъти по-евтино. Тази статия и сметки нагледно показва, че моят опит не е някакво изклчение от общото правило!

141

до 153

преди 3 години

Тоя па ... къде в белия свят има такова малоумие като "такса сградна инсталация" ?!

140

Анонимен

преди 3 години

До FenaНавсякъде по света, говоря за белия свят, се отопляват с централно парно отопление. Само на *** все не му е нещо по гайдата, защото иска хем да се топли, хем да не плаща. Да си махнел радиаторите, ама да не плаща нищо, е това не става. В нормалните държави като не искаш да ползваш отоплението на сградата, се местиш в собствена къща и се топлиш както ти изнася. Тук всеки е на принципа "прецакай другия".

139

Разбиращ

преди 3 години

До До РазбиращВодата за къпане също се подгрява с термопомпата до 35-38 градуса. След това в малък бойлер я догрявам с 5 до 8 градуса нагоре. Това догряване ми е не повече от 7 лева на месец. Имам изведени тръби до покрива за солар. Но когато дойдат малко парички...

138

абе

преди 3 години

ТЕЦ- аджиите да не са командировани да пишат тука? Цели блокове се отказват от "парното" им. Скъпо и прескъпо. Да не говорим за дивите цени на топлата вода, която всъщност е "отпаден" продукт!!!! А според закона тецаджиите могат да вдигат сградната инсталация до 40 %. И ти мълчиш, ядеш се, ама плащаш. Завинаги си женен за Толофикация! И безсилен!

137

dmx

преди 3 години

Отоплявал съм се и по двата начина и съм на обратното мнение. Разбира се, че с климатик е по-скъпо и некачествено. Само ако е доста по-студено с климатик може да получите сходна цена с парното. Ама лобистка статия за парното не помня да съм чел, сетете се защо

136

Engineer

преди 3 години

Средно голям град. България. Панелен блок . Саниран . ТЕЦ. Топла вода без лимит. Отопление през сезона - ефективно и по ефтино от такова на климатици, духалки и други такива шитни. Софиянци са прецакани защото явно има интерес да им закрият ТЕЦ и да плащат скъпо и прескъпо. Просто бизнес. Все пак софиянци вземат тлъсти заплати.

135

Fena

преди 3 години

Е, след 30 години открихте физиката! Не може да гориш газ на пазарни цени, да го пренасяш по 30 километра скапaнa стара мрежа, да топлиш хиляди кубични метри коридори, фойаета, мазета и да плащаш по-малко от отопление с климатик. Къде по света има тая енергийна простотия "парно отопление"? Никъде!

134

Анонимен

преди 3 години

Какво може да направи домоуправител, ако:1. Инвестиционни планове липсват - няма ги там където трябва да ги има.2. Вероятно изобщо не са спазени или са направени конструктивни вариации още повреме на строежа, както и в последствие3. Съществуват абонати, които са извън ЕС, а някои може изобщо да не са се регистрирали, че ще консумират и те.

133

Иван

преди 3 години

Точно така, проблемът не е в това, кой метод на отопление е по-евтин, а в това, че изобщо ни интересува. И отоплението на ТЕЦ или централен котел е най-добро. Климатиците за отопление са по-зле и от духалките.

132

Шоп

преди 3 години

Просто не се вторачвайте в тия 30-40 кинта повече, а се радвайте, че не се занимавате с дърва, газ, бойлери и електрически духалки.

131

Васил

преди 3 години

До АнгеловаЯвно работите в газовото дружество. Занимавам се с отопление. Монтираме всякакви котли и термопомпи. НАЙ-ЕВТИНО Е С ТЕРМОПОМПА ВОДА-ВОДА. ОПАСНОСТИТЕ ОТ ВЗРИВ ИЗОБЩО НЕ ГИ ОБСЪЖДАМ!

130

TheBest

преди 3 години

Най доброто е : добре поддържана и изолирана сграда, добри и коректни съседи. тогава сметките за отопление и топла вода към ТЕЦ са нормални. Но ако сградата е калпава и съседите диваци няма начин да е добре. Климатиците не са решение при амплитуда от -20 до +43 градуса както е в България. На мен сметките ми за охлаждане са по големи отколкото за отопление на ТЕЦ - много добра изолация, панелка, добри и нормални съседи. Софиянци сте много зле.

129

Зависи

преди 3 години

Ако си в нова сграда термоизолирана санирана и без загуби хубав 6.9 COP климатик ти стига и отопляваш всичко на 23 градуса с минимална сметка отделно ще ти трябва покривна инсталацияи с слънце за да имаш топла вода.Локацията има градове с много висока слънчева радиация и такива без,Всичко в Топлофикация е измама високи сметки крадене разправии с комшии крадци уравнителни летни-ГРАБЕЖТвърдото гориво трябва да се забрани с закон и данък от 6000 лв за ези инфа нтили.Заради тях сме с маски.

128

Анонимен

преди 3 години

Топлил съм се и с парно и с климатик и моя опит говори еднозначно в полза на климатика. Става дума за хубави климатици обаче, а те не са евтини.

127

ЕКСПЕРТ

преди 3 години

138. - Плащаш колкото потребяваш независимо дали апарта до тебе не е населен или има бабички. Къде го измислихте това да плащаш отопление за празен апарт. Загуби има но не са големи. Ако има крадци на топлоенергия и на топла вода тогава си имате домоуправител и си проверете хората. Ако съседите ти са крадливи има си законен ред за отстраняване на проблема. На запад как е ? Почти всички спазват правилата.

126

Гаро

преди 3 години

Преди много,много год. още нямахме атомна централа в.Работническо дело писа че когато я построим и влезне в действие,цени на ток и парно щели да станат символични....Вестникът не предвиди крадците!!!

125

Анонимен

преди 3 години

До питанкатати да не работиш в топлофикация няма как да ме убедиш , че е най евтинов една панелка на 6 етажа с по една бабичка в апартамент няма как да е евтино тия ги пробутвай на медиите

124

До Разбиращ

преди 3 години

Това звучи супер. Много добре. Подпомогнати ли са от соларни батерии?

123

Ганчо Балкански

преди 3 години

Топля се на твърдо с чугунен котел. Като му ръгна в котела 2 големи букови цепеници и 3 лопати въглища и става баня и поддържа цял ден + 150 литра топла вода. Не ме интересува ни топлофикация ни енергото. Да го дуат всички кожодери.