116

Не хабилитиран

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевУважаеми доц. Илиев, дори теломеразата е един от видовете обратна транскриптаза, която има своя собствена РНК като част от ензима. Ензима го има и при хората и е от изключително значение за това човешките клетки да могат да се делят повече от 4-5 пъти. Иначе сте прав, че за RT PCR се използва обратна транскриптаза от ретровирусен тип. В синтеза на ДНК с използването на първоначална РНК матрица няма нищо свръхестествено. Процесът е познат от десетилетия, in vivo и in vitro.

115

Феминистът

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевГосподин Илиев,Много Ви моля да не ме свързвате с хладилните камиони и чувалите с трупове. Аз нямам нищо общо с масовите насаждани истерии и психози. И точно защото запазих самообладание и хладнокръвие, се насочих направо към престижни публични издания от университети, където научих и/или си припомних много интересни неща. А на виновниците за масовите психози наистина ще им се търси отговорност.

114

Феминистът

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевГосподин Илиев,Обратната транскриптаза е ензим, описан още в учебниците по биохимия на Ленинджър от осемдесетте години на миналия век. Този ензим произвежда ДНК верига, която е точно комплементарно копие на дадена РНК. Процесът в известен смисъл е обратен на транскрипцията, която е застъпена при белтъчния синтез.

113

Анонимен

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевДа напомня, че лицето "Доц....." е обявило, че е доцент, назовало е име и фамилия, а отказва да каже каква е експертизата му в областта, която коментира . Бърза проверка в научните бази данни не откриват инфо за подобен доцент. Дали е повече странно, отколкото характерно?

112

Доц. Дамян Илиев

преди 3 години

Уважаеми г-н Не хабилитиран, твърде много започнахте да бягате по материята. От начало писахте нещо за бактериите, сега смесвате групата на ретро вирусите с групата на коронавирусите. Обратната транскриптаза е по-скоро изключение от правилото и дори в момента се водят спорове дали наистина се случва. Конкретно при HIV. Стигнахме до основата на всичко. За да се проведе PCR изследване е необходимо ДНК а начинът по който това т.н. ДНК се извлича е меко каза спорен от научна гледна точка.

111

Не хабилитиран

преди 3 години

До Д-р Дамян ИлиевИ едно допълнение. Обратната транскриптаза е ензим, който се кодира от генома на вируса. Той служи, за да може клетката да реплицира вируса. Пример за процес in vivo пренесен in vitro.Поздрави!

110

Не хабилитиран

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевИзвинявам се, че отговарям вместо Феминист.Относно примера с резачката и мотопеда, всъщност квантовата механика позволява такъв преход, макар и вероятността да е пренебрежимо малка (може пък да сте физик, защото от биология очевидно нямате понятие).Поздрави

109

Не хабилитиран

преди 3 години

До Д-р Дамян ИлиевОбратната транскриптаза използва РНК на вируса за да се синтезира хибридна молекула, съставена от 1 верига РНК и 1 ДНК. След това Taq ДНК полимеразата използва веригата ДНК, за синтезиране на двойноверижна ДНК. И после процеса продължава като стандартна PCR реакция. Кое е толкова сложно за разбиране?Поздрави!

108

Д-р Дамян Илиев

преди 3 години

Многоуважаеми г-н Не хабилитиран, в такъв случай бихте ли отговорили разполага ли един РНК коронавирус, какъвто е причинителя на COVID-19, с ДНК, необходима за едно PCR изследване?

107

Доц. Дамян Илиев

преди 3 години

Уважаеми г-н (г-жо) Феминист, бихте ли обяснили как така превръщате един РНК геном в ДНК геном, и ще ви призная за дядо Господ!? Все едно да превърнете една моторна резачка Хускварна в мотопед Хускварна. Вие сте запознат (всъщност са ви обяснили) с техническите действия на този т.н. PCR тест, ни ви убягват научните принципи на молекулярната биология. Другият вариант е да се опитвате да манипулирате аудиторията, която случайно чете това. P.S. Какво стана с хладилните камиони и чувалите за трупове

106

Феминистът

преди 3 години

До Не хабилитиранЗдравейте отново, пак ме изпреварихте с една минута. И пак сте прав. Не мога да влизам в подробности, но има учебни помагала към университетите, където всичко е описано подробно и изящно.

105

Не хабилитиран

преди 3 години

До ФеминистътБлагодаря Ви!Всъщност за RT PCR, дори не е нужно да е Real Time по принцип.И конвенционален върши работа за идентификация, но трябва да се чака повече време да "светне" на гела.Поздрави!

104

Не хабилитиран

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевУважаеми доц. Илиев,Относно въпрос 1 Вие казвате в предходен пост - "Например как така се прави PCR тест на вирус, който няма клетъчно ядро и ДНК". Имах предвид, че ДНК има и без ядро.Относно въпрос 2 - аз не съм лекар и не се занимавам с медицина. Имам обаче известен опит в молекулярната биология и съм използвал доста от методите, включително RT PCR за идентификация на РНК-ви вируси.Относно върос 3, очаквам Вашия коментар.С уважение!

103

Феминистът

преди 3 години

До Не хабилитиранПоздрави господине,Изпреварихте ме. Пълното име на теста е Reverse transcriptase - Polymerase Chain Reaction. Първо от РНК генома на вируса се създава ДНК геном, а след това последният се подлага на PCR концентрационно усилване със съответни съпътстващи флуоресцентни маркери.Отправям скромен апел към господин Илиев да изгледа учебния клип "Coronavirus Test: Real time RT-PCR - Animation video" в YouTube.

102

Доц. Дамян Илиев

преди 3 години

Уважаеми г-н Не хабилитиран, първия ви въпрос е чиста манипулация. Не може да сравнявате бактерии с вируси. Бактериите притежават ядрен материал, който макар че не е ограничен с ядрена мембрана, разполага с ДНК. Наречен е наследствено вещество. РНК вирусите нямат ДНК. Съдържанието на вторият ви въпрос за съжаление показва нивото на медицината у нас. "Пробвал съм нещо и то проработи." От къде знаете че работи и е дало коректен резултат?

101

Не хабилитиран

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевДоц. Илиев, позволявам си да коментирам някои неточности, допуснати от Вас.1. Няма нужда от клетъчно ядро, за PCR тест - пример са бактериите.2. Ако сте чували за ензима обратна транскриптаза и RT PCR, не бихте твърдяли, че е невъзможна идентификация на РНК-ви вируси с тази молекулярна техника (лично съм правил - добре работи).3. В качеството на експерт в каква област коментирате въпроси от областта на медицината и молекулярната биология?Успех с книгата...

100

Анонимен

преди 3 години

Зомбита в маски. Масова корупция, която се случва не само в България, а в цял свят!

99

Анонимен

преди 3 години

До Доц. Дамян ИлиевТака и не разбрах къде и по коя специалност сте се хабилитирали, г-н Доцент?Та?

98

Доц. Дамян Илиев

преди 3 години

Когато е в началото на изречение или друг текст се пише с главна буква, уважаеми г-н анонимен.

97

Анонимен

преди 3 години

До Доц. Дамян Илиев Къде, по коя специалност сте доцент, г-н Доцент / апропо, "доц." се пише с малка буква и това го знае всяко хабилитирано лице, ако е хабилитирано/ ?