42

Лично мнение

преди 3 години

Зависи си от задачите. Според мен ще дадат задачи, които са решавани само от ученици от математическите гимназия. Помти винаги има някаква със сгрешено условие и затова децата не искат да ходят на тая матура. Ако трябваше да избера втора матура и аз щях да избера английския.

41

Lan

преди 3 години

42, ами явно е някакъв локален експеримент на вашето училище само.

40

133

преди 3 години

Тези 2200 избрали математика и физика ги отпишете от образователната система на България.Те покриват изискванията на чуждите университети за прием,което е много жалко,че ще заминат най умните деца.

39

Анонимен

преди 3 години

от 50 000 -2000 на математика , тогава защо във всеки областен град , градче и паланка има математически паралелки ,че някъде и по 3-4 ? Преди време бях квестор а ДЗИ по математика от "прочутата " математическа гимназия -около 15 ученици , от Строителната и Икономическата гимназия имаше повече ученици , недоумявахме защо на ПМГ се дава прием от 7- паралелки ,махам-биология и география. Всичко зависи от учителите и организацията в дадено училище..с прехвалени ягоди- толкова даже са много

38

до 12 клас

преди 3 години

ти може и да го правиш за спорт, но 99% го правят защото само по друг предмет не могат да изкарат.

37

Летя с колата

преди 3 години

Математиката трябва да присъства във всеки ДЗИ, матура, приемен изпит задължително. За тези, които отричат математиката: Светът е съставен от математика и физика. Искате или не, така е. Огледайте се наоколо и ще се убедите.Вторият език може да се научи и на 30г. Но математиката трябва да я схванеш от малък!

36

Летя с колата

преди 3 години

До LanУчителката каза, че след като събере всички контролни, други хора ще ги проверяват и оценяват. Това си е чисто външно оценяване.Иначе задачата наистина, сама по себе си, е добра.Но не мисля, че беше за тях. Имаше задачи с Х в двойна скоба, които децата не бяха учили досега. И подобни. Част от материала в изпита/контролното не го бяха взимали изобщо.Ако децата бяха в училище на този изпит, всички щяха да имат двойки...

35

Кумчо Вълчев

преди 3 години

Оообаче образованието е основен приоритет. Щом разни зеленчуци и домашни животни могат да заемат високи държавни позиции, добре подплатени финансово, каква е мотивацията на дечицата да се образоват.

34

Анонимен

преди 3 години

Такова УГОДНЯРСТВО като сегашното издигане на английския език в култ не е имало .Никои матури по езици не включват елементи от технически текстове, от специфични текстове било за математика, химия, музика, религия, финанси или каквото и да е, което РЕАЛНО съответства на уж покритото ниво.

33

Лл

преди 3 години

Няма никакво значение. Те отдавна университетите приемат с двойки.

32

Браво

преди 3 години

Браво на децата! Умно са постъпили че не избират математика, а английски. За какво им е тази математика!? Както казваше една госпожа по Английски - " От математиката по безсмислен предмет няма, само те боли глава за нищо".

31

Анонимен

преди 3 години

Гледах по телевизията някои от предаванията в "Матурата на фокус". Ужас! Говорят уж за литература, а литературата ВЪОБЩЕ не присъства! ВЪОБЩЕ НЯМА нищо от текстовете, от спецификата на художествения израз! УЖАС!А обвиняваха, че едно време било идеологизирано! Сега е вън от всякакво изкуство и старание за стерилност. УЖАС!

30

Анонимен

преди 3 години

Държавните изпити по специалността като втора матура са ВЪЗМОЖНОСТ, не са задължителни. Ако някой е записан в паралелка с испански, не е длъжен да държи матура по испански. Например.

29

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен37Има- вече признават Държавните изпити по специалността като втора матура.

28

Анонимен

преди 3 години

Повечето били със скромни възможности!НЕ са със скромни възможности! Всеки има възможност в някакво УМЕНИЕ. Затова, ако има матура по специалния предмет, било то градинарство, кулинария, организация на туризма, дърводелство, зидария, хандбал, гъдулка...все нещо ще учи качествено и ще бъде полезен и за себе си, и за другите.Категорично не мисля, че изкарал матура със зубрене по биология е по-мислещ и полезен, както и адаптивен на пазара на труда.

27

Анонимен

преди 3 години

Матурата по български НЕ е сериозен изпит в този си вид. Даже в сектор правопис и пунктуация. Ако искат да проверят умението да се пише що-годе, да направят диктовка, без да се споменават каквито и да е знаци. Ще лъсне пълното неумение да се пише по слух, нечетливите почерци, неразбирането на думите .... Сега при избор от написани варианти се цели улесняване на проверяващите, а и фалшиви преценки за самостоятелните умениянноТрябва да има задачи за съставяне на полуделови текст, напр. мотивацио

26

Анонимен

преди 3 години

Добре е да се знае математика+2 чужди езика, но реално не са много хората, които ги знаят. Нещата са прости ако човек има талант. По принцип повечето хора сме със скромни възможности .

25

Анонимен

преди 3 години

Ако МОН продължава да се мотае и да не въвежда задължителни матури веднъж по математика, второ по специалния предмет от гимназиалната паралелка, ще продължи безсмислицата на образованието и липсата на кадри в страната. Младежите влизат нещо си, колкото "да се прибрани", да се пишат посещаващи училище, а поне 50 % НИЩО не учат. Не само общообразователните предмети, а и професионалните, практиките са гола вода заради лошата организираност на фирмите. Важи и за музика, приема се каквото кандидатств

24

Анонимен

преди 3 години

Матура без математика не е сериозна матура. Английският език в момента не се смята за сериозно образование, а в много случаи за необходимо условие. С английски никого няма да впечатлиш нито в Либия, нито в Индия, нито в Сирия, признак е на колониализъм. Тези, които се явяват на матура, се явяват и на изпити за ниво, което се признава международно, учат извън училище почти задължително.Освен математика трябва да има трети задължителен по специалността от гимназиалната паралелка.

23

до 31

преди 3 години

именно! Имаш точно 1 отговор, имаш ясен път и формули, по които да стигнеш до отговора. А и нивото на математиката в училище беше ниско - т.е. задачите не са трудни. Физиката също беше интересна. Жалкото е, че явно само 2200 ученика ще кандидатстват явно висше с математика - а това са бъдещи програмисти, физици, инженери, архитекти... Броят ми се вижда доста малък :(