265

джо

преди 3 години

Това са фактите, но какво от това? Питам пак, защо другите Славянски народи не я ползват? Когато се изопачават факти, това е лошо и трябва да бъдат решително оспорвани. Кое е изопачено в тази изложба не е споменато от "АВТОРА" на статията и цялата тази какафония, която следва е излишна. Ние не сме измислили азбуката, просто първи сме я въвели официално, това е нашия принос и ние се гордеем с този факт, така сме я запазили за останалите славяни ,но нямаме права пред останалите, тя не е патент.

264

Гост

преди 3 години

До джоА по отношение на Русия, няма как да не приеме Кирилицата от България, а също така и религиозно - духовното Православно Християнско Просвещение и Покръстване както от Византия , така и от България. Всъщност двуглавия орел не го е въвела немкинята екатерина вторая, а наследницата на Палеолозите - Зоя ( с името София). Но едва ли кирилицата е създадена в България с точно тази цел, само заради просвещението на Русия. Това е предимно за България, понеже е приела учениците на светите братя.

263

Гост

преди 3 години

До джоАрменците и грузинците имат своя азбука и тя е известна само за тях самите и в рамките на техните държави, тъй като те нямат мнозинство в Европа. Но за многото славянските народи е важна славянската писменост, а най- вече кирилицата, която е създадена именно в България, глаголицата е направена за Великоморавия, но делото на светите братя бива нападнато заради немците.

262

джо

преди 3 години

От писаното в статията не става ясно , какво не отговаря на историческата истина и се нагнетява , безмислено напрежение. Кирилицата е азбука която е адаптирана за славянската реч. Ние сме първата държава,която официално я въвежда и по този начин я съхраняваме за последващите поколения. Писменост имат и арменците, но колко е популярна? Представете си, колко щеше да е популярна азбуката ако не е била приета за официална от Русия.Коя азбука ползват Чехи, Поляци, Словаци, Хървати и др.?

261

Гост

преди 3 години

До до Гоств северна македония , тия антибългари са се гаврили с църковните изображения на българския цар и Покръстител свети цар Борис - Михаил! Очите му са изтръгнати от стенописите на българските църкви! Иначе същите тия тачат руския " цар- батюшка" Николай Втори, та даже на някои църкви и неговият портрет и стенопис са му сложили! Сам си задай въпроса що за стока са тия!

260

Гост

преди 3 години

До до ГостИ какво ли не са направили българските възрожденци и какво са получили в замяна от тия бивши българи и сегашни надменни северномакедонци, присвояващи чуждото? Тия дето ги защитаваш? Българските възрожденци са получили от тия бо.клици Едно голямо НИЩО! В северна македония повече се почита руското ( също като сърбите, Балканския славянски сателит на руснаците, по- точно на руската царска политика, понеже те даже и в Белград имат паметник на последния руски цар).

259

до Гост

преди 3 години

Ти хем си ***, хем необразован! Виж коя част на България последна е паднала под византийско робство и къде е било седалището на последния български патриарх! Виж и друго, невежа: винаги Македония е смятана за изконна географска област на България, а не на Гърция, заради което припламнаха искрите между "византийците" и макетата. Чак след 1945г. започна да се говори за македонска народност. Не бъди твърдоглав!

258

Гост

преди 3 години

До АнонименТи се шегуваш. Там не е имало "отношения", а едностранен диктат в буквалния смисъл на думата.И какъв да е този " диктат', а? Че съветската власт е правила грешки, правила е.9 Милиона българи по време на социализма и комунизма , добри условия за живеене, добро образование и здравеопазване, развита икономика, туризъм и българско производство и износ за СССР - и това според теб е съветска " диктактура" и " тормоз". Хайде, не се излагай и не преувеличавай.

257

Гост

преди 3 години

До до к.273Това е да имаш за братя ли да ги наречем или братеизменници македонци!Къде съм написал това ,че " северномакедонците" са " братя" на българите? Щото такава глупост не съм писал, нито пък смятам тези отрекли се от България и българското антибългари за братя. Не ми пука за тези неблагодарни северномакедонски бо.клуци, албанците да се занимават с тях! Гърците добре са постъпили спрямо тази па.плач Пиша за братя единствено по отношение на светите Кирил и Методий, те са кръвни братя

256

продължение на к.276

преди 3 години

Византийците притиснаха макетата до стената и не ги оставиха на мира, докато последните не приеха всички техни искания. А нашите управници им се мазнят, така че нищо чудно сетне да се чудим на нашата глупост да угаждаме на Скопие. А на Западна Европа й е все тая кой е писал глаголицата и кой - кирилицата. Не застанем ли твърдо срещу макетата сега, сетне ще е много късно и безполезно да доказваме истината. Както казват картоиграчите "кьорав карти не играе".

255

Анонимен

преди 3 години

До Гост 277"Не мога да кажа нищо лошо по отношение на българо-руските отношенията по времето на Комунизма и Социализма"Ти се шегуваш. Там не е имало "отношения", а едностранен диктат в буквалния смисъл на думата.

254

Гост

преди 3 години

До до к.273Кирилицата е създадена от Преславската школа от учениците на светите братя и чрез помощта на свети цар Борис, нещастнико! Каква " македония" е съществувала по онова време в Първото Българско Царство, бълнуваш ***?

253

Гост

преди 3 години

До АнонименВиж какво, пак уточнявам,че не мразя Русия и руското, не мога да кажа нещо лошо по отношение на българо -руските отношения по времето на Комунизма и Социализма , но отношенията ни след Освобождението до идването на комунизма в България са съвсем други и тогавашната руска царска политика, имаща се за голяма " величина" е имала антибългарски намерения спрямо нас, българите и България. А и до ден днешен руснаците , чрез РПЦ мечтаят за " цар- батюшка" от Романовите, които да командват

252

до к.273

преди 3 години

Там е работата, че кирилицата е създадена от Климент Охридски, който заедно със Сава е бил изпратен в Македония, тогава та чак до 1913 г. географска област на България и затова признавайки Северна Македония като независима държава, те ставайки членове на ЕС, веднага ще обявят кирилицата за македонска азбука. А св.Климент Охридски я е нарекъл кирилица в прослава на св.Кирил. Това е да имаш за братя ли да ги наречем или братеизменници македонци! Затова византийците ги притиснаха до стената и не ги

251

Анонимен

преди 3 години

До Гост 274Няма нужда да правиш уточнения какъв си: всеки информиран човек знае, че Русия винаги си е гонила своите интереси и ние за нея никога не сме били величина с която да се съобразява, а поради различни исторически развития обикновено е трябвало да ни потиска по всевъзможен начин, включително посредством опити да се заличи националната ни идентичност. "Меча прегръдка" е едно добро описание за това в каква позиция сме били когато са ни били "братушки".Нямаш избор и гледаш да не те удушат

250

Гост

преди 3 години

И още нещо, не съм русофоб, но много добре знам какво е отношението на руснаците ( и техните сателити ) към нас, българите. Има и нормални руснаци, които признават , но има и такива нещастници сред руснаците, които ни мразят ( и то без основателна причина). Тия ни завиждат за хубавата ни Родина, завиждат ни ,че българите са изстрадали и борили за свободата си. Тия тъ.паци след освобождението са искали да ни направят техни втори руски копия, ала народът ни не е позволил такава мерзост.

249

Гост

преди 3 години

Между другото светите братя са създали глаголицата, т.е от глагол - дума, говоря. А Кирилицата е създадена в България ( Първо Българско Царство)!Сърбите, " северномакедонците" и руснаците са неблагодарни ко.пелдаци спрямо България!

248

Гост

преди 3 години

Срамота! Поредното отвратително антибългарско действие от страна на Москва! А по онова време не е имало и Москва, камо ли пък светите братя Кирил и Методий да са идвали в Киевска Рус! Светите солунски братя най- много са посетили Крим и с това приключва тяхното посещение! Сърбите и те неблагодарни ко.***.лета като "северномакеоднците" - неблагодарни спрямо България! Нещастници!

247

Ясно

преди 3 години

Поредната изцепка идваща от азиатската държава от третия свят - Русия с огромен човешки и природен ресурс и минимална месечна заплата 120 евро

246

Анонимен

преди 3 години

До Христо ХристовОбещавам, че след това аз ще те цитирам където в разговора за Кирилицата говориш за Кирил и Методий и НИТО ДУМА за създателите на Крилицата.Давай, ти си с цитатите. После аз ще те закопая, както обикновено става.:))))))