26

Анонимен

преди 4 години

в нашите университети доценти и професори са хора, близки на комунистическата номенклатура, повечето, сега плюещи по комунизма, мързеливи, свикнали да си уреждат лекции в други унита с връзки тип приятелство, аз на теб, ти на мен, и държавата плаща за лекции, голяма част от които ненужни, имат по няколко часа свободни на ден, които им се плащат, а те си отиват у дома за отдих, не плащат данък и осигуровки - имам преки наблюдения от Търновския университет.

25

Анонимен

преди 4 години

Във ВТУ хонорарът/заплащането за наднормени часове е 3 лв на час - бруто.

24

До 28 и 29

преди 4 години

Така де, нашата система си е най-добра. Някой се урежда за учЕн в БАН и в рамките на 30-ина години вече е уредил половината си рода в сродни научни институти, топ не ги разбива. И си доят бюджета шуробаджанашки, като един от способите на доене е паралелно с работата в БАН да си преподавател в колкото е възможно повече от новоизлюпените нашенски "университети", "колежи" и филиали на по-старите ВУЗ-ове.Временни договори ли? Я някой да посмее да предложи такова нещо, веднага ще му се случат случки

23

Анонимен

преди 4 години

Освен това всичко е или връзки, или чист късмет. Връзките обикновено са лични. Един професор може да има 50 докторанта, еднакво заслужаващи едно работно място, и тогава остава само корупцията. Присъствах и на истински избор на младши професор с късмет в Германия. Бяха кандидатствали 200 човека, последните избрани бяха към 10, а от тях накрая избраха представилия се най-малко зле с доклад от 15 минути (!). Осигури си доживотна власт. И веднага назначи за асистентка собствената си приятелка.

22

Анонимен

преди 4 години

Истината е, че в чужбина е още по-зле. Преподавателски договори се правят дори не само за година, както пише в статията, а и за семестър (6 месеца). Масово се заплаща почасово, само присъствените часове без подготовката. Много асистенти получават далеч по-малко от сервитьори с години. А за професор не се учи, трябва да имаш определени публикации, ама само ако си с безсрочен договор, което изобщо не зависи от теб, иначе нямаш право да започнеш такава процедура.

21

Рентиерска система-2

преди 4 години

Ако решиш нищо да не правиш, това също е възможно в БАН.По-деликатно е положението на асистентите. Ако нямат силен покровител, щат не щат вършат работата,която институтът отчита в края на годината.Но ако си имат покровител, и асистентите могат да си позволят привилегията на доценти и професори - мързи го, остарял е, колегите му правят мръсотии и го изолират - при всички тези ситуации той може години наред да си позволи да отчита,че работи върху монографично изследване, а всъщност да бездейства

20

Рентиерска система-1

преди 4 години

Има я в БАН. Докопаш ли се до научна длъжност, заплатата, която получаваш в БАН става нещо като месечна социална помощ, която държавата ти дължи. Оттам нататък ти решаваш как да си осигуриш още доходи - преподаване на хонорар във ВУЗ, включване в проект, за участието в който ти се полага допълнително възнаграждение или използване за дейността на своя частна фирма материалната база на БАН и труда на по-низшестоящите от теб, за което можеш и да не им плащаш - нали са на заплата в БАН. Ако решиш...

19

Анонимен

преди 4 години

Колегите от МОН изглежда са недоволни, че някои университетски преподаватели са по-бедни от другите. Искат всички да са еднакво бедни.

18

професия учител

преди 4 години

ЗА какво са толкова ВУЗ Те приемат с 2те за студенти пък да не говорим как се взема диплома Да не говорим ,че преподавателите прескачат от ВУЗ на ВУЗ за да вземат заплати ,а не да четат лекции. ООООООООО ОБРАЗОВАНИЕ , образование . Тъжно ми е

17

Анонимен

преди 4 години

Няма значение какво и колко работиш, важното е да си се докопал до някаква държавна длъжност, и да си си клатил краката поне десет години.

16

Музикалната Академия

преди 4 години

За хоноруван преподавател 4лв на час.За чистачка за апартаменти 10лв на час

15

Анонимен

преди 4 години

Баща ми е преподавател в СУ, доцент. Взима около 2000лв., догодина се пенсионира. Чел е лекции в много университети в Германия и САЩ, където на ден взимаше месечната си заплата. Аз работя в технологична компания и взимам над 11000лв. месечно в София. Кой ли повече заслужава тези пари? Един кeлeш на 32 или човек, оценен от редица международни топ университети? После защо се раждат ***, чиято единствена мечта е BMW E60. Който е честен и си е плащал осигуровките, има добра пенсия. Факт.

14

До 15 Спеца

преди 4 години

Казваш, че най-малките пенсии са 162,50 лева при максимална 1300 лева. Не знаех.А каква е ножицата в осигурителните вноски, особено по времето когато нямаше таван на осигурителните суми?Еднакви пенсии, означава еднакви осигуровки от всички, което е възможен вариант, но не се прилага в България.

13

Анонимен

преди 4 години

!Как ще ги стигнем ние японците?------Лесно, като свалим Борисов от власт и изберем Корнелия и Карадаяъ да ни управляват към светли бъднини.

12

Спеца

преди 4 години

Ножицата в пенсиите е около 700%,!!!И пак има разни фактори които напъват да се махне тавана на пенсиите , че ножицата да нарастне на 1500% А в Япония всички след войната са взимали еднакви пенсии ,от портиера до шефа на фирмата , които са им осигурявали нормален живот , достъп до лекарства и една екскурзия до Париж!Как ще ги стигнем ние японците?

11

Анонимен

преди 4 години

"Разделяй и владей" в действие. Онези 80% веднага се хванаха на въдицата.

10

Анонимен

преди 4 години

Червени другари и скъпи ДПС партньори нека днес пак оплюем всичко постигнато в България за последните 10 години откакто са ГЕРБ на власт. Така ще оправдаем некадърието на нашите водачи от БСП и ДПС. и провала им докато са били на власт последно през далечната 2007 година. Нека ги подкрепим като за последно. Който има опорки против ГЕРБ нека пише, който знае някаква лъжа срещу ГЕРБ нека пише. Само така през коментарите ще се почустваме велики. и без това в реалния свят никой не ни се връзва....

9

vlady

преди 4 години

В най-важния център на науката НСА заплатите са едни от най-високите. Също много учени от там имат допълнителни доходи от длъжности в федерации, отбори и т.н.

8

Анонимен

преди 4 години

До сига лъжи 5Като "домакин" колко искаш да получава? Не стига, че е на държавна работа, ами и недоволстваш. Що не отиде жена ти в някоя частна фирма да получава хилядарки като "домакин"?

7

F5

преди 4 години

А наясно ли сте, че в училищата ни влизат визуални макети на деца, и учим чужденци с нашите си данъци.