16

V

преди 4 години

Интел са на 16 нм. и не могат да се конкурират с АМД и затова дават на Самсунг да им произвеждат едрата по 12 нм.Въпреки това заради по голямата памет на Л3 ниво АМД са по бързи и Интел правят 10 ядрени процесори които да конкурират по цена 8 ядрени на АМД.Тоя лу.мпен ми разправя че,,Европа,,имала многоядрена технология ,ама европа няма нисък нанометров технологичен процес .Тоест Интел са ни набутали прескъпо 16 нм.те си ядра които на свободния пазар никой не иска да купи. А китайците са на 7 нм

15

Анонимен

преди 4 години

Изчисленията са гръбнака на теоритичната физика, биологията, химията, космологията.... без които света днес би бил една кална дупка, заселена от свойте обитатели - неандерталци. За да разполагате с 8 ядрени процесори вградени в джобни устройства в момента, е изразходен изключителен умствен капацитет на поколения учени в миналото, отдали живота си за нас, хората от бъдещето! А ние трябва да продължим завета им заради бъдещето и просперитета на децата и внуците ни. Да не бъдем лицемери!

14

Анонимен

преди 4 години

Дрън дрън ярина - Еднокнижни герберасти и Суперкомпютър.Явно е поредната схема да бъдат откраднати евромилионите.

13

Анонимен

преди 4 години

До 9Смяташ ли, че е възможно човек да създаде достатъчно добър Ai, който да мутира в нещо опасно без да бъде спрян!? Да, може би... но след милион години, а до тогава човека ще се самоунищожи и то не с оръжия, а с изчерпване на основните икономически ресурси. Хората ще бъдат в капана на рязката еволюционна експоненция. За последните 120години, от както сме открили петрола, човечеството е нараснало от около 1 000 000 000 човека до над 7 500 000 000. Разработването на супер компютри е неизбежно!

12

истината боли

преди 4 години

Супер компютър с мощността на няколко Плейстейшъна, смях в залата, но в джобчетата на някой ще дрънкат Бенджаминки в следствие на поредният проект-грабеж! Питайте в Обезлюдената Българска Провинция дали "суперкомпютрите" подобряват живота им!!

11

V

преди 4 години

Сега има 64 ядрени компютри по ниска нанометрова технология които могат същото и са за към 3 000 $ И няколко такива щяха да са по полезни от този ,който никога няма да се използва с пълната му ненужна за бг бързина . Няма смисъл .И Стив Джобс каза така на АЙ БИ ЕМ -БЪДЕЩЕТО Е В МНОГО ПЕРСОНАЛНИ КОМПЮТРИ ,А НЕ В СУПЕРКОМПЮТРИТЕ .И затова стана богат и вкара компютрите в домовете на хората.А тоя ми обяснява обратното на Стив Джобс .И аз но кого да вярвам ???

10

а

преди 4 години

Значи, аз по природа съм скептик, но ... това ми мяза на *** велик комп, финансиран от данъците на всичките българи, безсмислено разхищение на средства (от евро програми?), поредния алъш вериш, уинк уинк. Водещата в това предаване не беше достатъчно критично по мое мнение. За какво аджеба ще се ползва този суперкомпютър " от среден клас" освен за това да опоска вече доста опосканата ни родина.

9

Zohan

преди 4 години

Сега за сега компптър не може да прави нищо повече от математически модели и нищо повече. Така например с помощта на компютър може да се докаже, че съществуеа задгробен живот, че Слънцето ще угасне след 200 години, че жената на шефа няма сестра и тн. Общо взето може да се докаже всичко. Новият вид манипулация е Ai и затова е опасна.

8

Анонимен

преди 4 години

Колко малко са парите, които се влагат в нещо относително смислено, в сравнение с милиардите, които ще подарим на Щатите за летящи бракми от виетнамската война.

7

Анонимен

преди 4 години

На кой бизнес? На моя ли? Не вярвам! Компютър за 12 млн, койот ще проработи след 2+ години...Алоуу- AWS? Някой? Знаеме ли го, какво е?

6

Анонимен

преди 4 години

Щом Ираван е замесен суперкомпютърът ще е НРЕ. Смях в залата. В БГ пак ще станем за смях с опорочен проект. Щели да го ползват малки и средни фирми, но не знаем как и за какво. Кой разбира от софтуера за HPC в БГ? Почти никой.

5

Анонимен

преди 4 години

най-добре да копае биткойни.

4

НИЕ, ВИЕ, ТЕ.

преди 4 години

ОТ КЪДЕ ИЗВЕДНЪЖ НАМЕРИХА 12-мил, евро... ЗА ТОЗИ КОМПЮТЪР КЪДЕТО ЩЕ НИ СЛЕДЯТ....

3

Анонимен

преди 4 години

Ехааа ...Ще заработи към 2020-а, ама е вече на няколко годиника ... до 2025, Plastation 6 ще е по-мощен от него.

2

Анонимен

преди 4 години

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере"Това изречение добре го прочетете и осмислете своите "опции или сценарии",

1

Анонимен

преди 4 години

Ще може ли да редим пасианси на него?